Matvijenkova: PS SE treba da se menja

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u foto-galerijuPlenarna sednica zimskog zasedanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope
Plenarna sednica zimskog zasedanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Saradnja Rusije i Saveta Evrope nakon pridruživanja zemlje bila je zanimljiva za obe strane, ali oduzimanje prava glasa Rusiji u toj organizaciji ukazuje na potrebu za promenama u Savetu Evrope, izjavila je na televiziji „Rusija 1“ predsednica Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko.
Novoizabrani predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Stela Kirijakides u Strazburu - Sputnik Srbija
Predsednik PS SE veruje u dijalog sa Rusijom

„Sada sam potpuno uverena da je stupanje Rusije u Savet Evrope bilo apsolutno ispravno i jedino moguće, a istovremeno je to bio i interesantan, zajednički intelektualni rad“, rekla je Matvijenkova.

Međutim, odgovarajući na primedbu novinara da je kasnije Rusiji uskraćeno pravo glasa u Savetu Evrope, ona je naglasila da je to „signal Savetu Evrope da su potrebne promene“.

Prema njenim rečima, Rusija treba da ostane član Saveta Evrope, ali njen glas „mora da se čuje“. 

Navodeći šta bi moglo da doprinese što hitnijem vraćanju ovlašćenja Rusije u PS SE Matvijenkova je isključila finansijski faktor, jer smatra da on nije glavni.

„Ovo nije najvažniji argument, iako, naravno, s obzirom da ne učestvujemo u svim strukturama Saveta Evrope, ne bi trebalo da platimo pun doprinos — to je naš stav“, naglasila je ona. „To je politička svest“.

Matvijenkova je, takođe, pozitivno ocenila rezoluciju PS SE o ukrajinskom zakonu o obrazovanju.

Evropska komisija - Sputnik Srbija
EK: Ukrajinski zakon o obrazovanju mora da odgovara međunarodnim obavezama

„Postavljena je bomba pod integritet Ukrajine, koja je multinacionalna država. Ali šta me raduje? PS SE je usvojila veoma tešku rezoluciju o Zakonu o obrazovanju, date su veoma oštre ocene o neprihvatljivosti takvih zakona, uz zahtev da se on promeni. To je već dobro“, istakla je ona.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope većinom glasova je usvojila rezoluciju u kojoj je konstatovano da novi ukrajinski zakon o obrazovanju ne pruža odgovarajuću ravnotežu između državnog jezika i jezika nacionalnih manjina. U rezoluciji se preporučuje da Kijev uzme u obzir zaključke Venecijanske komisije o zakonu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala