Za rubriku „Verovali ili ne“: Optužili Moskvu da je formirala Vladu u Prištini

© AP Photo / Visar Kryeziu)Priština, vlada
Priština, vlada - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Strah od „ruskog uticaja“ na Balkanu oteo se kontroli do te mere da je formiranje kosovske vlade pripisano — Rusiji.

Vlada Ramuša Haradinaja na Kosovu formirana je posredovanjem zvaničnog Beograda i Moskve, a ključnu ulogu u tome su imali Aleksandar Vučić, Hašim Tači i kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli. To su glavni akcenti analize ljubljanskog Međunarodnog Instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES), o političkim prilikama na Kosovu i Metohiji. U daljoj analizi tog instituta nema dodatnog objašnjenja na koji način je to Moskva konkretno uticala na formiranje kosovske vlade, osim što se Pacoli označava kao „ruski čovek“. 

Hašim Tači - Sputnik Srbija
Tači NATO-u o razlozima osnivanja vojske: Rusija naoružava Srbiju...

Takvim stavom, Kosovo je stalo rame uz rame sa ostalim vladama balkanskih država koje su „optužene“, i to bez dokaza, da su nastale pod uticajem Rusije. Kosovo koje je godinama pod direktnim, neskrivenim i svakodnevnim uticajem Sjedinjenih Američkih Država i zapadnih centara moći.

Čemu služe takve manipulacije?

Što se Kosova tiče, Behljuj Bećaj, politikolog iz Prištine, kaže da je njegova procena da je tamošnja vlada sastavljena — slučajno. Utoliko pre smatra da su ovakve procene manje bitne od činjenice da je vlada Kosova avanturistička, na čelu sa premijerom avanturistom. 

„Ta vlada je neozbiljna, a ja ne mislim da ozbiljni ljudi daju doprinos da se napravi neozbiljna vlada. Nezavisno da li je neko imao motiv da bude povezana sa Moskvom, Beogradom ili ne znam sa kim. Problem je u tome što je ovo vlada pojedinaca i uslovljavanja. Što se mene tiče, lakše je objasniti situaciju u odnosu na Beograd, jer Vučić može da povuče svojih deset poslanika, nego u odnosu na Rusiju“, objašnjava Bećaj.

Vlada na Kosovu, dodaje on, do te mere je nestabilna da je dovoljno da joj zafali jedan čovek u parlamentu i da ostane bez mogućnosti da izglasa bilo koji zakon. 

„Ja ne mislim da bi neko iz međunarodne zajednice, odnosno, neko iz Rusije, pozvao bilo koga i rekao: ’Ajde sad…‘ Uostalom, kakva bi to ozbiljna država sastavljala takvu vladu, koja ne može da bude sigurna ni da li će joj sledeća sednica biti uspešna ili ne?!“, pita se Bećaj. 

Naš sagovornik objašnjava da je pominjanje Bedžeta Pacolija kao ruskog čovek proisteklo zbog činjenice da je on nekada imao poslovne veze sa Rusijom i Borisom Jeljcinom, te se sada taj odnos iz devedesetih godina prošlog veka samo „prenosi“ na sadašnjost i eventualno na budućnost.

Činjenica jeste da je Pacoli omogućio stvaranje ove vlade, ali naš sagovornik ne vidi razlog da se on smatra „ruskom čovekom“ jer je svojevremeno renovirao Kremlj.

Bedžet Pacoli - Sputnik Srbija
Sudbina saveza Haradinaj — Pacoli: Pitaju se nešto i Srbi...

„Što se mene tiče, milim da je za nas prednost da imamo biznismene koji sarađuju sa ljudima od uticaja bilo gde, pa čak i u Rusiji, Kini, kome to može da smeta“, mišljenja je Bećaj. 

Činjenica je da su u strahu velike oči, pa tako i ova naučnofantastična teza da je Moskva uticala na formiranje vlade Haradinaja samo spada u korpus poznatih manipulacija zapadnih sila koje su uspele da u svakoj balkanskoj državi markiraju po jednog čoveka koji je „proruski nastrojen“.

Dežurni rusofil i krivac za sve u Bosni i Hercegovini je naravno Milorad Dodik, dok su u Crnoj Gori kao „ruski agenti“ označeni maltene svi lideri opozicije. I u Makedoniji, koju je Zapad posve okupirao, jedno vreme za sve je bio kriv „ruski uticaj na Balkanu“, dok Srbiju, gledano kroz naočare Zapada, po tom pitanju ne treba ni pominjati.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala