Stavili kuću pod staklenik: Sada im je zimi toplo, a računi za grejanje...

Pratite nasTelegramOdyssey
Kupili su kuću i stavili je pod staklenik: sada im je zimi toplo, računi za grejanje smešni i uvek imaju mnogo sveže hrane..

Porodica iz okoline Stokholma svoju kuću je stavila pod staklenik, čije je staklo debelo 4 mm, kako bi im u kući bilo toplo, a računi za grejanje manji, ali i kako bi duže mogli da uzgajaju u vrtu voće i povrće, koje su takođe stavili pod staklenik.

Ekofika på Uppgränna Naturhus förgyllde dagen #uppgrännanaturhus #naturhus #gränna #uppgränna

A post shared by ekofamiljen (@ekofamiljen) on Aug 4, 2017 at 11:50am PDT

Mari Granmar i Čarls Sakiloto na tu ideju su došli videvši delo švedskog arhitekte Bengta Varna iz sedamdesetih godina — koncept gradnje koji je nazvao „Naturhus“.

Varn je prvu takvu kuću izgradio u Stokholmu za svoju porodicu.

Koristio je prirodu kako bi kuću i vrt održavao, a otpadne vode je pročišćavao. Sakupljao je kišnicu za kupanje, pranje posuđa, veša… Biljke su mu pročišćavale vazduh unutar staklenika i obogaćivale ga, sunčevi kolektori su pothranjivali energiju u rezervoarima ispod kuće itd.

Mari i Čarls su odlučili da izgrade vlastitu verziju „Naturhusa“, takozvane „prirodne kuće“. Pronašli su posed sa letnjom kućom i oko nje su instalirali staklenik koji ih je koštao oko 70.000 evra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala