Šeks od 1994. znao za malverzacije „Agrokora“?

© AP Photo / Darko BandicHrvatski sabor
Hrvatski sabor - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Nikola Grmoja, iz opozicionog Mosta nezavisnih lista, izneo je danas u Hrvatskom saboru dokumentaciju na osnovu koje tvrdi da je Vladimiru Šeksu još u martu 1994. dostavljen nalaz finansijske policije o kontroli u „Agrokoru“, te da taj visoki funkcioner HDZ od tada zna za malverzacije u tom koncernu.

Kako prenosi N1 TV Šeks zasad nema komentar na ove optužbe jer još nije čuo šta je Gromoja rekao, a videće i da li će, kako je rekao, uopšte komentarisati.

Prema izveštaju o finansijskoj kontroli, Agrokor d.d. sklopio je sa bankom u tri navrata ugovore o kratkoročnom kreditu 1991. godine.

Pranje novca - Sputnik Srbija
Otkrivena obmana: Ko uvlači Ruse u prljavu igru oko „Agrokora“

Najvažnije je, naveo je Grmoja na konferenciji za novinare u Saboru, to što je iznos od 240 miliona tadašnjih hrvatskih dinara Zagrebačka banka uplatila na žiro-račun pre nego je donesena odluka o odobrenju zajma.

Rekao je i da je deo novca nenamenski trošen te da je Šeks vodio istražnu komisiju ali da „nikada nije ništa rasvetljeno“.

Dodao je da pokazanu dokumentaciju ima danima, ali da je odlučio da je obelodani baš danas.

Pokazavši jedan od dokumenata Gromaja je rekao da je on dokaz da je Vladimir Šeks znao da su se sredstva kredita nenamenski trošila.

Smatra da odgovornost za Agrokor nema samo HDZ nego i SDP, naravno manje, jer je bio manje na vlasti, objasnio je Grmoja i dodao da su potezi Slavka Linića bili možda najgori potezi otkad je Hrvatske.

Poručio je i da će odmah predložiti da se za svedoka pozove Vladimir Šeks.

Prema ovim dokumentima, kazao je Grmoja, od ukupno ostvarene svote kredita u iznosu od 1.016.574.714 tadašnjih dinara pravno lice je nenamenski utrošilo iznos od 636.586.353 dinara.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala