Albanci blokirali Malagurskog, ukinuli slobodu govora u Švedskoj!

© Tanjug / Zoran ŽestićReditelj Boris Malagurski na premijeri filma "Kosovo: momenat u civilizaciji"
Reditelj Boris Malagurski na premijeri filma Kosovo: momenat u civilizaciji - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Iako je potvrđena premijera filma „Kosovo: Momenat u civilizaciji“ Borisa Malagurskog za 26. novembar u sali Kulturnog centra ABF u Stokholmu, ABF je otkazao projekciju u svojoj sali, što je primoralo organizatore da premeste švedsku premijeru u salu Sirijske pravoslavne crkve.

Sputnjik je danas pokušao da dobije komentar ABF-a u vezi sa razlozima otkazivanja sale, ali je ABF odbio da komentariše otkazivanje. Albanski portali su objavili informaciju u vezi sa otkazivanjem, odnosno preneli su status na Fejsbuku albanskog lobiste u Švedskoj Saliha Šale, u kojem je naveo da je „zahtevao od ABF-a da ne dozvoli projekciju filma“, nakon čega je navodno dobio odgovor od ABF-a, u kojem se ističe da se projekcija otkazuje zato što film „nije u skladu sa vrednostima jednakosti i ljudskih prava koji vladaju u Švedskoj“.

Tatjana Trikić, režiser Boris Malagurski i scenarista Miloš Ninković - Sputnik Srbija
Kako je film Malagurskog „rasizam“, a Haradinajeva zverstva — „umetnička sloboda“

Usledio je imejl ABF-a i organizatorima premijere, Savezu Srba u Švedskoj i bratstvu Sveti Jovan, u kojem je potvrđeno otkazivanje premijere, pod izgovorom da je „došlo do našeg saznanja da opis filma koji ste nam dali ne odgovara naslovu filma i sadržaju“.

„ABF nije ni video film“, navodi Malagurski u razgovoru za Sputnjik. „Zaista ne znam do kakvog su oni saznanja došli, ako nisu našli za shodno ni da pregledaju film pre nego što odluče da je na bilo koji način sporan“. Malagurski navodi da je zvao ABF da ih lično pita u čemu je problem u vezi sa filmom, ali nije uspeo da dobije odgovor.

„Očigledno je da se ovde radi o cenzuri i ukidanju slobode govora, a sve to švedskom narodu nameće jedan etnički lobista, koristeći fraze o švedskim vrednostima kako bi ih ukinuo“,navodi Malagurski i dodaje da mu je „drago što su organizatori uspeli da u veoma kratkom roku nađu drugi prostor za premijeru, odnosno pravoslavnu crkvu Sveti Jakov u Soderteljeu. Sirijski narod razume šta znači uništavanje kulturno-istorijskog nasleđa jednog naroda, a ABF bi trebalo da bude svestan činjenice da je od 1999. godine do danas uništeno preko 150 crkava i manastira u srcu Evrope — hoće li možda zabraniti i snimke uništavanja Palmire zato što osuda tog uništavanja uznemirava pristalice ISIS-a u Švedskoj“?

Jedan od organizatora Goran Popov iz bratstva Sveti Jovan navodi da „u jednoj liberalnoj državi kao što je Švedska, koja dozvoljava da se sve strane čuju, ovakva pojava je neviđena do sada i neshvatljiva za nas u Švedskoj“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala