Poruka iz Haga: Neka Srbija kaže hoće li suditi Radeti i Jojiću

© Tanjug / Tanja ValićPredsednica izvršnog odbora Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta daje izjave novinarima
Predsednica izvršnog odbora Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta daje izjave novinarima - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Mehanizam u Hagu pozvao je danas Srbiju da se u roku od 30 dana izjasni da li želi da od njega preuzme slučaj protiv dvoje srpskih radikala Vjerice Radete i Petra Jojića, koje je Haško tužilaštvo optužilo za zastrašivanje svedoka u postupku koji je vođen protiv lidera SRS-a Vojislava Šešelja.

U naredbi koju je izdala sudija Mehanizma Ajdin Sefa Akaji, a koja je dostavljena medijima, precizira se da će Srbiji biti prosleđena optužnica protiv Jojića i Radete, kao i naredba da se izjasni u pomenutom roku — da li je nadležna, da li želi i da li je spremna da prihvati njihov slučaj i da im sudi.

Glasanje o nacrtu rezolucije o Siriji u Savetu bezbednosti u Njujorku - Sputnik Srbija
SAD pozvale Srbiju da izruči dvoje radikala

Srbija je 2015. godine odbila da uhapsi i izruči Jojića i Radetu Haškom tribunalu, pošto su srpski pravosudni organi konstatovali da nema uslova za njihovo izručenje, jer ni statut Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o radu Tribunala, kao ni srpski Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom, ne predviđaju krivično delo za koje se terete.

Za Jojićem i Radetom, po naredbi Tribunala, posle toga su raspisane crvene Interpolove poternice sa nalogom za hapšenje.

Nakon što je slučaj iz Haškog tribunala po njegovom zatvaranju 31. novembra 2017. prešao u Mehanizam, sudije tog suda su zaključile da je u interesu pravde i ekspeditivnosti da se ovaj slučaj prebaci državi na čijoj je teritoriji izvršeno krivično delo — a to je Srbija.

Mehanizam je ovlašćen da vodi i okonča slučajeve u kojima je podignuta optužnica pred Haškim tribunalom, koji je 30. novembra 2017. godine okončao svoj rad.

Radeta i Jojić su optuženi za krivično delo nepoštovanja suda, jer su navodno zastrašivali svedoke u slučaju protiv predsednika SRS Vojislava Šešelja, koji je pred Tribunalom prvostepeno oslobođen, a sada mu pred Mehanizmom u toku postupak po žalbi tužilaštva.

Treći optuženi u ovom slučaju Jovo Ostojić je preminuo, pa je protiv njega postupak obustavljen.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala