Teslin auto će se ipak sudariti sa — Zemljom (video)

Pratite nasTelegram
Teslin crveni roudster u budućnosti bi svoj put kroz svemir mogao da završi tamo gde je i počeo — sudarom sa Zemljinom atmosferom, pokazali su proračuni naučnika sa Univerziteta u Torontu.

Nakon što je poleteo na raketi „falkon hevi“, automobil se sada nalazi oko tri miliona kilometara od Zemlje, a očekivalo se da bi u svemiru mogao da ostane zauvek.

Međutim, simulacije pokazuju da će to svemirsko telo završiti svoj put mnogo ranije.

„Tesla će verovatno udariti u Zemlju za nekoliko desetina miliona godina“, izjavio je Hano Rejn za „Nacionalnu geografiju“.

Rejn je s kolegama napravio simulacije puta kojim će proći automobil koji je već klasifikovan kao svemirsko telo. Reč je o proceni koja pokazuje da će orbita presecati putanje Zemlje i Marsa i da će bliski susreti s planetama menjati smer automobila. To celu stvar čini još težom za predviđanje, ali uz dovoljan broj simulacija, može se doći do najverovatnijeg scenarija.

Njihov proračun tako pokazuje da automobilu preostaje „samo“ par desetina miliona godina kruženja svemirom. Zna se da će 2091. proći pored nas, i to između Zemlje i Meseca, i da će moći da se vidi teleskopom. Takvih susreta će biti dosta, ali kasnije će doći i do bliskih prolazaka pored Venere i Marsa, a svaki taj susret promeniće će orbitu automobila. 

„Tesla Roudster“ u svemiru - Sputnik Srbija
„Tesla“ ide na Mars: Svet bez daha prati putovanje koje će obeležiti epohu

I dok su izgledi za sudar s Marsom praktično nikakvi, postoji šest odsto verovatnoće da se auto za milion godina sudari sa Zemljom. Za tri miliona godina izgledi će porasti na 11 odsto, a Rejn objašnjava da verovatnoća za sudar vremenom raste.

S njegovom procenom slaže se i Renu Malhotra sa Univerziteta u Arizoni, koji je objasnio da se automobil sada ponaša kao i svaki prirodni objekat otprilike iste veličine.

U Zemljinu atmosferu nekoliko puta godišnje ulete objekti takve veličine i takvi sudari su beznačajni, kaže Malhotra. Međutim, on veruje da će najverovatniji kraj za automobil biti sudar sa Suncem, za par miliona godina.

 

Izvor: 24 sata.hr 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala