Orban: Odustanite od košmarnog scenarija sjedinjenih evropskih država

Pratite nasTelegram
Viktor Orban, koga je novi Parlament Mađarske reizabrao na funkciju premijera, poručio je nakon polaganja zakletve da je Evropska unija potrebna Mađarskoj i obrnuto, ali je istakao da bi EU trebalo da odustane od „košmarnog scenarija sjedinjenih evropskih država“.

Orban je u obraćanju Parlamentu rekao i da je era liberalne demokratije okončana, prenosi Rojters uz ocenu da je on izneo konzervativnu viziju za svoju zemlju.

„Zamenili smo propalu liberalnu demokratiju hrišćanskom demokratijom 21. veka koja narodu garantuje slobodu i bezbednost“, istakao je Orban, koji je na vlasti od 2010. godine, a danas je započeo svoj četvrti mandat.

Američki vojnik u depresiji - Sputnik Srbija
Šta je uplašilo zapadnu bezbednosnu elitu?

Kako je naveo, takva demokratija podržava tradicionalni porodični model muškarca i žene, sprečava antisemitizam i omogućuje privredni rast. Premijer je ukazao da njegova vladajuća alijansa ima dvotrećinsku većinu u Parlamentu, ali je obećao da će u novom mandatu služiti u korist svih Mađara, navodi MTI.

Otadžbina, rekao je on, ne može biti u opoziciji sama sa sobom jer ona u velikoj meri nadmašuje partije, a „služenje otadžbini ne može da zavisi od toga da li smo možda u opoziciji ili u Vladi“.

„Stojim pred vama optimističan, pun nade i spreman da delujem“, poručio je premijer poslanicima.

On je zahvalio svima koji su učestvovali na izborima, a naročito glasačima koji su podržali alijansu Fidesa i hrišćanskih demokrata.

Novi Parlament Mađarske izabrao je Orbana za premijera sa 134 glasa za i 28 protiv, nakon čega je on položio zakletvu, navodi mađarska agencija.

Orbanova partija Fides pobedila je na nedavno održanim izborima, a predsednik Mađarske Janoš Ader preporučio je u utorak poslanicima na konstitutivnoj sednici Parlamenta da za premijera ponovo izaberu Orbana, koji će u trećem uzastopnom mandatu, kako je najavljeno, nastojati da sprovede ustavne promene.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala