Rusija će ili biti suverena zemlja ili je neće biti

Pratite nasTelegram
Sankcije neće moći da obuzdaju razvoj Rusije niti da je liše njenog suvereniteta. Naprotiv, one će naneti štetu njihovim inicijatorima, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu za Medijsku korporaciju Kine uoči svoje posete Kini. Po njegovom mišljenju, ograničenja će se postepeno ukidati, a odnosi Rusije sa zemljama Zapada normalizovati.
Pres-konferencija predsednika Rusije Vladimira Putina - Sputnik Srbija
Šest Putinovih kontramera Americi

„Ne iznenađuje nas postojanje nekih ograničenja i sankcija, ne plaši nas i nikada nas neće naterati da odustanemo od samostalnog, suverenog puta razvoja“, naglasio je Putin. „Polazim od činjenice da će Rusija ili biti suverena ili je uopšte neće biti i naravno, ruski narod će uvek izabrati prvo“, uveren je predsednik.

„Mi drugog puta nemamo, ali shvatamo da naši partneri ovim ograničenjima i sankcijama teže samo jednom — da obuzdaju razvoj“, objasnio je on. „Uopšte ne sumnjam da ništa od toga neće biti ostvareno“, dodao je ruski lider.

Putin je izrazio uverenje da od ovakve politike „pre svega gube oni koji je iniciraju“. „Polazim od toga da će ipak prevladati zdrav razum, da će sva nezakonita ograničenja štetna za razvoj svetske ekonomije biti postepeno ukinuta i da ćemo normalizovati naše odnose sa svim partnerima, uključujući i sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama koje su krenule za njima i uvele ove sankcije“, rekao je predsednik.

„Na kraju, nadam se da će odnosi biti normalizovani na ovaj ili onaj način“, rekao je Putin. „Računam na dobre i pozitivne odnose (sa zemljama Zapada)“, zaključio je on.

Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin potpisao zakon o kontrasankcijama protiv SAD

Govoreći o prioritetima na mestu predsednika, Putin je dodao da je prioritet njegovog novog predsedničkog mandata da konsoliduje imidž Rusije kao zemlje koja strogo sledi međunarodno pravo.

„Mi ćemo posvetiti ozbiljnu pažnju našem pozicioniranju na međunarodnoj sceni kao zemlje koja se pridržava principa međunarodnog prava, poštuje interese naših partnera i sigurno će tražiti poštovanje naših sopstvenih interesa“, rekao je on.

Prioriteti su i „dalji, postepeni razvoj Rusije, obezbeđivanje ekonomskog rasta, davanje inovativnog karaktera našoj privredi, razvoj infrastrukture, zdravstvene zaštite, obrazovanja i, naravno, osiguranje bezbednosti“.

Putin je naglasio da Rusija pridaje veliki značaj saradnji sa tradicionalnim i pouzdanim partnerima, saveznicima i prijateljima, u koje nesumnjivo spada i Kina.

Pri tome je glavni cilj i „ruski san“ Vladimira Putina u nastojanju da živote Rusa učini što boljim.

„Taj cilj se može postići na različite načine i različitim sredstvima, ali cilj je isti i kod nas u Rusiji ne može postojati nijedan drugi cilj osim poboljšanja života naših građana“, zaključio je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala