Da li će EU zaista vratiti vize Srbiji? Evo šta kažu u Briselu

Pratite nasTelegram
Komesar za unutrašnja pitanja i migracije Dimitris Avramopulos rekao je u Briselu danas da su zemlje Zapadnog Balkana napravile značajne napore u suzbijanju ilegalne migracije, ali da Evropska komisija i dalje nadgleda situaciju.
Zastave Eu i Srbije - Sputnik Srbija
Hrvatski mediji: EU vraća vize Srbiji. Dačić: Budite pošteni, priznajte!

„Bezvizni režim je privilegija za sve građane svih ovih zemlja. Zato ne samo vlasti, već i sami građani ovih zemlja moraju da brane ovu privilegiju dobijenu od EU“, poručio je Avramopulos.

On je tako odgovorio na pitanje Tanjuga da li je EU zabrinuta zbog vizne politike Srbije i da li postoji mogućnost za određene posledice kada je u pitanju bezvizni režim koji građani Srbije imaju za zemlje Šengena. 

Komesar Avramopulos je naglasio da se na sastanku sa ministrima unutrašnjih poslova Zapadnog Balkana razgovaralo i o pitanju napora koje zemlje regiona ulažu u suzbijanje ilegalne migracije, ali je odbio da direktno odgovori na pitanje da li je bezvizni sistem Srbije na bilo koji način ugrožen. Lideri EU bi na samitu sledeće nedelje trebalo da usvoje zaključke o Srbiji gde se, prema uvidu Tanjuga, Srbija poziva da se „uzdrži od skretanja od zajedničke vizne politike“ i navodi da je „nova praksa sklapanja sporazuma sa trećim državama izazvala zabrinutost“.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala