Liberija povukla priznanje Kosova

CC0 / / Liberija
Liberija - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Liberija je još jedna zemlja koja je povukla priznanje nezavisnosti Kosova.

Ministar inostranih poslova Liberije Gbezongar Milton Findlej predao je ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću notu o povlačenju priznanja kosovske nezavisnosti, dok traje dijalog Beograda i Prištine.

Kosovo - Sputnik Srbija
Gvineja Bisao povukla odluku o priznanju Kosova

U noti se navodi da je Liberija priznala kosovsku nezavisnost „na osnovu saznanja da Beograd nije spreman da pregovara o rešenju sa južnom pokrajinom Kosovo“.

„Danas se vodi dijalog između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU. Imajući to u vidu, bilo je prikladno da Liberija zauzme stav koji omogućava odgovarajuće rešenje za građane Srbije i pokrajine Kosovo, što se čini putem aktuelnih pregovora. U skladu sa tim Liberija poništava svoje priznanje Kosova. Ta odluka ostaje na snazi sve do okončanja razgovora i pregovora pod pokroviteljstvom EU“, navodi se u noti.

Ministar Ivica Dačić je rekao da je odluka Liberije veoma važna za Srbiju, jer pokazuje da proces i dijalog još traju.

Liberija nije prva zemlja koja je povukla priznanje Kosova, ali je tačan broj onih koji su priznali Kosovo i dalje nepoznanica, barem sudeći prema izjavama Beograda i Prištine.

Prva država koja je povukla priznanje je Surinam, koji je tu odluku doneo 27. oktobra 2017. godine. Predomislio se i Sao Tome i Prinsipe, a krajem prošle godine priznanje je povukla i Gvineja Bisao. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je prošle godine saopštio da je i Burundi povukao priznanje.

Liberija je Kosovo priznala 30. maja 2008. godine.

B 92

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala