Istorijski dogovor: Grčka dobila „poklon za izlazak“

© REUTERS / Yannis BehrakisZastava Evropske unije se vijori ispred hrama Partenona na Akropolju u Atini, Grčka
Zastava Evropske unije se vijori ispred hrama Partenona na Akropolju u Atini, Grčka - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Ministri evrozone saglasili su se da za deset godina produže rok za glavninu dužničkih obaveza Grčke, što se smatra istorijskim dogovorom.

Istovremeno, Grčka je obezbedila zajam od 15 milijardi evra (17,5 milijardi dolara) kako bi joj se olakšao izlazak iz programa pomoći u avgustu ove godine.

Aleksis Cipras i Zoran Zaev - Sputnik Srbija
Istorijski sporazum Atine i Skoplja — Republika Severna Makedonija

Ministri evrozone usaglasili su olakšanje duga i veliku isplatu gotovine za Grčku rano u petak, kao deo ugovora o velikom izlazu kojim će se zatvoriti ciklus od osam godina štednje i programa spasavanja za Atinu.

„Imamo dogovor o Grčkoj“, rekao je evropski izvor koji su potvrdili drugi zvanični izvori, nakon što je više od šest sati razgovora dominirao otpor Nemačke, koja je popustila u poslednjem trenutku.

Planirano je da Grčka napusti svoje finansijsko spasavanje 20. avgusta, a ministri finansija iz 19 zemalja koje koriste jedinstvenu valutu bili su pod pritiskom da ponude Atini oproštajni dogovor koji bi tu zemlju učinio jačom u očima finansijskih tržišta.

Sklanjajući pitanje dugova sa stola, ministri evrozone su se saglasili da produže ročnost na deset godina za veći deo dužničkih obaveza Grčke, planine koja je dostigla 180 odsto BDP-a, skoro duplo više od svega što ta zemlja proizvede za godinu dana.

Izvori takođe navode da će poverioci platiti 15 milijardi evra (17,5 milijardi dolara) kako bi olakšali izlazak zemlje iz svog programa.

Sporazum je važna prekretnicu za evrozonu skoro deceniju nakon što je Grčka zapanjila svet potrošnjom bez ikakve kontrole i izazvala tri programa spasilačke pomoći i skoro kolaps jedinstvene valute, evra.

B 92

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala