Jedinstvo Zapada puca po šavovima, zato je Srbiji — „nož pod grlom“

CC0 / Marijanana / Zastave SAD, Rusije i Srbije
Zastave SAD, Rusije i Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Srbija bi zbog nejedinstva na relaciji SAD–EU, nesuglasica u samoj Uniji, ali i pukotina u NATO-u, mogla da ima veći manevarski prostor za rešavanje kosovskog pitanja. Ali, zbog pada američke dominacije jača pritisak iz Vašingtona da se ovo pitanje reši, pa neće biti lako odoleti izazovima.

Evropska unija nikada nije bila slabija, odnosi Evrope i Amerike reklo bi se nikada gori, pojavljuju se ozbiljne pukotine unutar NATO-a. Pritom, od Srbije se traži da preseče po pitanju Kosova…

Koliko razjedinjenost Zapada po mnogim pitanjima Srbiji otvara manevarski prostor u borbi za Kosovo? Ima li Zapad sada jedinstvenu „batinu“ da uceni Beograd?

EU Srbija - ilustracija - Sputnik Srbija
Sledi decenija puzanja do EU — ima li Srbija plan B

Politikolog dr Jelena Vukoičić kaže da je osnovni problem Srbije pritisak zbog Kosova koji trpi pre svega od Amerike koja traži da se sve reši do kraja ove, ili početkom iduće godine. EU je razjedinjena, ali neće se sutra raspasti. Desničari jačaju, ali nisu vlast u Briselu, tako da niko ne može da kaže kada će se EU transformisati, iako ide ka tome. Međutim, Srbija nema vremena jer je Vašington pritiska da što pre dâ zeleno svetlo za Kosovo jer su svesni da nemaju vremena zato što se situacija brzo menja, kaže Vukoičićeva.

„Dugoročno, nama vreme ide u korist, upravo zbog problema koji postoje na relaciji Brisel–Vašington, ali i u samoj EU. EU je sve samo ne ujedinjena i ima veće probleme nego ikad i teško da će ti problemi biti rešeni u skorijoj budućnosti. Ono što je trend jeste porast popularnosti nacionalnih desničarskih stranaka u EU, a kako smo da sada imali prilike da vidimo one imaju mnogo više razumevanja za kosovsko pitanje i za Srbiju, nego za globalističke struje koje su dominantne u Briselu. Desničarske opcije i jesu to što razjedinjuje EU, te opcije jačaju nacionalne države, a to je nešto što nama može da ide u prilog“, veruje naša sagovornica.

U isto vreme, ona napominje da je problem koji Amerika ima sa EU takođe nešto što bi Srbiji odgovaralo, ali naglašava da Amerika sve ovo radi jer njena globalna dominacija opada. Amerikanci zato putem uslovljavanja drugih pokušavaju da ojačaju sebe same.

„Naš problem je taj što se situacija odvija jako brzo i što smo pod ogromnim pritiskom da se kosovsko pitanje reši brzo. Svi ovi procesi i u EU i na Zapadu su procesi koji se zahuktavaju i ta se situacija menja iz dana u dan, ali da bi se promenila, ipak treba vremena. Zato Amerika želi da Kosovo stavi ad akta, da utvrdi svoju poziciju tamo gde smatra da to treba, i zato je nama osnovni problem trka sa vremenom, ali i to što se mi nalazimo u tim evropskim integracijama, iako svi vide da EU propada“, kaže Vukoičićeva.

Spomenik Bila Klintona u Prištini - Sputnik Srbija
Priznali su: Kosovo je Amerika! Sada Srbija ima ključni adut u borbi

Ona je mišljenja da sadašnja administracija u Briselu i Vašington uslovljava Srbiju na tom evropskom putu dizanjem ruku od Kosova, što je paradoksalna situacija, jer Beograd id ka nečemu neizvesnom, a ulog je održanje suvereniteta zemlje. 

„Što se tiče same Evrope koja bi se eventualno transformisala tako da Kosovo ne bude uslov za Srbiju, opet bi glavni igrač bila Amerika, i šta god da bude sa Evropom, Kosovo je američki projekat i ona je ta koja gura nezavisnost kao strateški cilj. Transformacija u EU bi nam išla u prilog, ali to se neće desiti za godinu ili dve, a mi nemamo vremena jer nam je ’nož pod grlom‘. Amerika želi da pravno obavezujući sporazum bude potpisan do kraja godine“, naglašava Vukoičićeva.

I redovna smena na vrhu u Briselu dogodine neće mnogo toga promeniti po Srbiju, dodaje ona, i veruje da je jedina promena koja zvaničnom Beogradu može da ide u prilog je promena koja bi se eventualno desila u Francuskoj, ali pre svega u Nemačkoj. Prema njenim rečima, odnos Nemačke i Amerike je sada specifičan, ali napominje da u Nemačkoj jača desnica, a to je nešto što bi moglo da utiče na promene i u Briselu, a samim tim i na problem Srbije u vezi sa Kosovom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala