Posle 10 sati haotičnih pregovora, pred zoru postignut dogovor

© AP Photo / Luca BrunoMigraniti
Migraniti - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Lideri Evropske unije, posle skoro 10 sati haotičnih pregovora, pred zoru postigli dogovor o migraciji.

To osetljivo pitanje je ugrožavalo EU i zonu slobodnog kretanja u njoj, ali i vladu nemačke kancelarke Angele Merkel, prenosi Rojters.

"Lideri 28 država članica EU dogovorili su se oko zaključaka (samita), uključujući i pitanje migracije", objavio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk koji je predsedavao pregovorima.

Detalji dogovora nisu saopšteni, ali je francuski predsednik Emanuel Makron novinarima rekao da je "evropska saradnja pobedila" i ocenio da je "iskazana solidarnost sa zemljama prvog ulaska".

EU-ilustracija - Sputnik Srbija
Jedna zemlja blokirala zaključake lidera EU

"Reč je o dobrom kompromisu. Postoje deklaracije o relokalizaciji na dobrovoljnoj bazi i one su zasnovane na konsenzusu", rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Italijanski premijer Đuzepe Konte, koji je tokom jučerašnjih razgovora blokirao usvajanje zaključaka, izjavio je da "Italija više nije sama". Konte je juče stavio do znanja da neće pristati na bilo kakvo zajedničko saopštenje dok ne dobije šta želi vezano za migracije, rekavši da "želi dela".

Nemačka kancelarka Angela Merkel, čiji je položaj takođe delikatan zbog sukoba oko migracija unutar njene koalicije, je juče navela da je migrantsko pitanje "izazov koji može odlučiti sudbinu EU".

Neki od predloga tokom pregovora o migrantima su uključivali i formiranje "kontrolnih centara" u evropskim država koje bi se za to dobrovoljno prijavile. Odatle bi migranti koji imaju pravo na azil mogli odlaziti u zemlje koje ih prihvate.

Da bi se smanjio maksimalni broj brodova koji dolaze u evropske vode, Tusk je predložio da se stvore "platforme za iskrcavanje van Evrope" za migrnate spasene na moru, što bi "dovelo do kraja ekonomski model krijumčara ljudi". Bilo je predviđeno da se na samitu deblokira reforma evropskog prava azila, ali je to napušteno kao cilj zbog prevelikih razlika.

Kontrolisani centri za migrante u EU na dobrovoljnoj osnovi

U zaključcima koji se odnose na migraciju između ostalog piše da bi migranti, koji su spaseni na moru, na teritoriji EU u skladu sa međunarodnim zakonima trebalo da budu primljeni "u kontrolisane centre u državama članicama".

Lideri EU su se dogovorili da bi ti centri bili uspostavljeni u onim zemljama članicama koje to žele da učine na dobrovoljnoj osnovi.

U centrima će, "uz punu podršku EU", biti razlučeno koji će od ilegalnih migranata biti vraćeni, a kojima je potrebna međunarodna zaštita.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala