Uspešno ste se registrovali!
Molimo vas, ulogujte se putem linka koji vam je poslat na

Šta po svetu radi istureno odeljenje CIA

Pratite nas
Na američkoj političkoj sceni se praktično svakodnevno čuju optužbe na račun Rusije i drugih zemalja, koje se navodno mešaju u njena unutrašnja politička pitanja, a tamošnji političari ni ne pokušavaju da sakriju činjenicu da se oni sami mešaju u politička pitanja čitavog niza zemalja širom sveta.

Upravo je sa tim ciljem još pre 35 godina osnovan Nacionalni fond za demokratiju (NED) — neprofitna organizacija sa ciljem promocije demokratije, koja se najvećim delom finansira od sredstava Kongresa i Ministarstva inostranih poslova SAD. Čak je svojevremeno i jedan od osnivača tog fonda Alen Vajnštajn rekao: „Mnogo toga što mi danas radimo, ranije je radila CIA“.

Venecuela - Sputnik Srbija
Amerika obećava: Uspostavićemo demokratiju u Venecueli

Ta organizacija je bila prisutna u mnogim zemljama, pa i u Rusiji i to od 1992. do 2012. godine, nakon čega je Moskva donela odluku da ona mora da napusti zemlju, pod izgovorom da „utiče na političke procese u Rusiji i meša se u izbore, kao i da vrši uticaj na institucije i na javno mnjenje“.

U njenoj strukturi se nalazi nekoliko podorganizacija, uključujući i Međunarodni republikanski institut (IRI), predvođen republikancem Džonom Mekejnom, kao i Nacionalni demokratski institut za međunarodne odnose (NDI), kojim upravlja bivša državna sekretarka Medlin Olbrajt. Sve one su proglašene nepoželjnim u Rusiji, usvajanjem odgovarajućeg zakona još u maju 2015. godine.

Prema zvaničnim podacima samog Fonda, aktivnosti su usko povezani sa stvaranjem opozicionih i disidentskih pokreta u zemljama poput Srbije i to u periodu od 1980. do 1990. godine, a potom i u Rusiji, Kini, Severnoj Koreji i mnogim drugim državama. I Vikiliks je još 2011. godine potvrdio da je Fond aktivno podržavao proteste u mnogim zemljama, koji su doveli do „Arapskog proleća“.

Mihail Gorbačov - Sputnik Srbija
Amerikanci isporučuju demokratiju kao instatnt kafu

Čak je i uvela „Nagradu za demokratiju“ koju dodeljuje svake godine, i to za aktivnosti zaštite ljudskih prava i demokratije, a među laureatima bili su politički aktivisti i disidenti pre svega iz Rusije, Kine, ali i Kosova, Severne Koreje, Avganistana, Meksika, Venecuele, Kube, Irana i Ukrajine, kao i čitavog niza afričkih i bliskoistočnih država.

Na jednoj od tih ceremonija je bio i novinar koji se bavi istraživačkim novinarstvom Maks Blumental, koji tvrdi da se NED bavi upravo time za šta Kongres optužuje Rusiju — meša se u politiku drugih država, a jedina razlika je što to čini, kako tvrdi, „u ime demokratije“.

S tim u vezi, kako tvrdi, formirane su i različite medijske organizacije, kao što je to slučaj sa grupom „Unifikejšn“, koja emituje svoj program u Južnoj Koreji o dešavanjima u Severnoj Koreji, samim tim formirajući javno mnjenje na Zapadu o tome kakva je situacija, između ostalog, i sa ljudskim pravima u toj zemlji.

Blumental ističe kako je jasno da se mnogo toga što je ta medijska grupa objavljivala ispostavilo kao netačno, ali i da su ljudi, koji su dobijali novac da „pričaju svoje priče“, jednostavno nestajali sa medijske scene.

On dodaje i da je NED slične stvari činio i u Nikaragvi 1990-ih godina, u Rusiji i Mongoliji tokom 1996. godine, zatim u Venecueli 2002, pa u Haitiju 2004, kao i u Ukrajini 2014. godine, dok trenutno slične aktivnosti obavlja kada je reč o Kini.

„Amerikanci ni ne slute da kroz poreze finansiraju upravo tu organizaciju, koja po svoj suštini radi isto što radi i CIA. Dakle, ovaj Fond možemo slobodno nazvati isturenim odeljenjem CIA, koji finansira pokrete i medije sa ciljem svrgavanja legalno izabrane vlasti, iako njegovi čelnici tvrde da se bore za ljudska prava, kao i za ideje koje zastupaju obični američki građani“, zaključuje on.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala