Zaštićeni svedok: Sadašnji prvi obaveštajac BiH ubijao Srbe iz zabave

Pratite nasTelegramOdyssey
Osman Mehmedagić „Osmica“, aktuelni šef Obaveštajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, tokom rata ubijao je snajperom Srbe u Sarajevu iz sadističkog zadovoljstva i mržnje, kaže zaštićeni haški svedok KV-568, koji se nalazi u programu zaštite srpskog pravosuđa.

Član garde Alije Izetbegovića, poznate kao „Biseri“, Mehmedagić je bio i Alijin omiljeni pratilac na putovanjima van Sarajeva, a kada nije bio na službi — ubijao je iz snajpera, navodi neimenovani svedok za „Večernje novosti“.

Žrtve bombardovanja pijace Markale u Sarajevu, 28. avgusta 1995. - Sputnik Srbija
Demontaža jedne granate potpuno menja istinu o ratu u Bosni

Mehmedagića, svog nekadašnjeg saborca, opisuje kao „ubicu bez milosti“ od maja 1992. do juna 1994, koji je „sejao smrt po srpskoj Grbavici i pucao iz zgrada na Dobrinji i sa Stupa, a kada bi se vraćao u štab voleo je da se hvali kako je bio uspešan u ubijanju“.

Prema rečima 60-godišnjeg svedoka iz Višegrada, „broj jedan“ Alijine garde bio je Haris Lukovac, zvani „Jedinica“ — sada ambasador BiH u Jordanu — dok je Mehmedagić bio „čovek broj dva i njega je Alija, uz Lukovca, uvek vodio kao ličnu pratnju u inostranstvo.

KV-568 je i sam službovao u jedinici „Biseri“, prateći muslimanskog lidera u Sarajevu.

„Mehmedagić se razlikovao od nas jer nije mogao da sedi u kasarni kada je bio slobodan od službe. Slobodno vreme prekraćivao je tako što bi uzimao snajper i u pratnji takođe bisera Seljahudina odlazio na linije odakle se moglo pucati po Srbima“, tvrdi KV-568.

O jedinici „Biseri“ se u javnosti gotovo ništa nije znalo do 2014, kada se na procesu Radovanu Karadžiću pojavio ovaj svedok odbrane, koji je donekle poremetio hašku priču o „zlim Srbima koji su terorisali Sarajlije“, navodi beogradski list.

Čovek iz Višegrada navodi da je do juna 1994, dok je bio u službi, iz dela grada pod Alijinom kontrolom stalno delovalo 30 snajperista, pri čemu je snajpersko gnezdo bilo i u vojnoj bolnici, gde su, kaže, svi spratovi iznad četvrtog bili zatvoreni, a na vrhu se nalazio — ubica, preneo je Tanjug.

Radovan Karadžić u haškoj sudnici - Sputnik Srbija
Radovanov završni čin: U Hagu imaju i rezervni plan za najopasniju presudu protiv Srpske

„Odatle se pucalo po Grbavici i Jevrejskom groblju. Sećam se da je novinar Bi-Bi-Sija jedini imao dozvolu da snima sa vrha bolnice, jer kada bi naši pripucali, Srbi bi uzvraćali. Sa krova bolnice su nastajali „potrebni snimci“ za svetsku javnost „o srpskom maltretiranju Sarajlija“, priča KV-568.

Ovaj svedok se, inače, u javnosti pojavljivao samo na suđenjima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću u Hagu, s tim da njegovi iskazi nisu bili javni, već su samo priloženi Sudskom veću, navodi se u tekstu.

„Biseri“ su raspušteni juna 1994, kada je Alija Izetbegović lično naredio da „bogovi rata“ napuste Sarajevo, a do tog trenutka praktično nijedan Srbin nije preživeo u pet opština Sarajeva pod Alijom kontrolom.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala