Ne ponovio se nikome nikada neko kao Pedi Ešdaun

© SputnikDragan Kalinić
Dragan Kalinić - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Nekadašnji predsednik Narodne skupštine Dragan Kalinić izjavio je Srni da nije ožalošćen zbog smrti nekadašnjeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna, već da mu je naprotiv muka zbog činjenice da je „prerano umro“, a da nije osetio ni delić progona i patnji kroz koje su prošli smenjeni političari iz Republike Srpske.

Kalinić je podsetio da ga je Ešdaun u leto 2004. godine, zajedno sa desetinama njegovih političkih saradnika, u jednom danu smenio sa mesta predsednika SDS-a i predsednika Narodne skupštine Republike Srpske, mimo Ustava, zakona i bez bilo kakve istrage u vezi sa optužbama o takozvanoj mreži podrške Radovanu Karadžiću.

Bivši Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Pedi Ešdaun - Sputnik Srbija
Umro Pedi Ešdaun

„Prema Ešdaunovom i mišljenju onih koji su stali iza tih smena, kao takav bio sam pretnja miru i Dejtonskom mirovnom sporazumu, pa su morali pod hitno da me udalje iz kancelarije. Tako je stajalo u obrazloženju o mojoj smjeni. Bila je to svojevrsna politička lustracija koja je trajala više od pet godina. Stoga nimalo nisam ožalošćen njegovom smrću“, istakao je Kalinić.

On je naglasio da je glavni cilj tadašnjih smjena bio da se obezglavi SDS kao stranka koja je osnovala Republiku Srpsku i koja je bila glavni politički stub njenog postojanja.

„Pedi Ešdaun je u tome uspeo. Od 2004. godine pa na ovamo počelo je političko propadanje SDS-a, od Dragana Čavića, potom Mladena Bosića i još mu se ne nazire kraj, jer je sada na delu lakrdija zvana: ’Da li ste za Vukotu Govedaricu ili Milovana Bjelicu‘. Milorad Dodik i SNSD, nekada moji ljuti politički protivnici, mudro su iskoristili prazan prostor koji se širio propadanjem SDS-a, pa su oni i formalno, ali i sadržinski preuzeli ulogu SDS-a u odbrani Republike Srpske“, rekao je Kalinić.

On je naveo da je Milorad Dodik, za razliku od njih koji su funkcionisali u realnom strahu od međunarodnih sankcija i prema SDS-u i prema Srpskoj, a oslobođen takozvane ratne hipoteke postao više nego tvrd orah za intervencionizam međunarodne zajednice u BiH.

„Promenila su se vremena za ovih petnaestak godina i zato je podrška kontinuitetu Dodikove političke misije, uz sve moguće kontroverze, od vitalnog značaja za opstanak i dalji razvoj Republike Srpske, kao i pokušaj, ako je to moguće, rehabilitacije izvorne dejtonske BiH“, ocijenio je Kalinić.

On je poželeo da se nikada više ne ponovi visoki predstavnik kakav je bio Pedi Ešdaun i poručio da preostaje i da se OHR udalji iz BiH, jer kao takvi oni su danas „pretnja miru, stabilnosti i samoodrživom napretku BiH, njenih entiteta i slobodnoj volji njena tri konstitutivna naroda“.

Bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun preminuo je juče u 77. godini. Visoki predstavnik u BiH postao je 27. maja 2002. godine, a tu funkciju obavljao je do 30. maja 2006. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala