Dodik: NATO je na strani neprijatelja, nije neutralan

© Sputnik / Dejan SimićPredsednik Predsedništva BiH Milorad Dodik
Predsednik Predsedništva BiH Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
NATO nije neutralna organizacija jer se stavio na stranu neprijatelja srpskog naroda, izjavio je danas predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine i predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, uoči božićnog prijema organizovanog u sedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Dodik je naglasio da su pred BiH brojni zadaci, među kojima je i implementacija izbornih rezultata, kako bi se mogao jačati suverenitet BiH, što podrazumeva odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda i visokog predstavnika BiH, a tu je još i put BiH ka Evropskoj uniji.

„Pitanje približavanja BiH EU ne treba vezivati za pitanje NATO-a. Postoji Rezolucija Republike Srpske o vojnoj neutralnosti i ja ću je poštovati. Stav o NATO-u je vezan isključivo za činjenicu da je NATO nas bombardovao, naneo je ozbiljne štete srpskom narodu i usmeren je na razgradnju Republike Srpske u političkom smislu“, rekao je Dodik, prenela je „Fena“.

Bosna, NATO - Sputnik Srbija
Ne odustaju: NATO postavlja novi „mamac“ Srbima iz BiH

Zbog toga, kazao je, nije moguće da Srbi prihvate da budu deo tog saveza, jer bi to značilo potpunu razgradnju RS, a to nije ono što je njegova želja, već je njegova želja da Republika Srpska bude jača i stabilnija.

„Nismo protiv toga da RS bude u okviru BiH, ali se moramo vratiti na okvire izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer samo tako može egzistirati. BiH koju su gradili visoki predstavnici je neuspešna i neodrživa“, ponovio je Dodik.

Najavio je da će Narodna skupština RS na prvom zasedanju doneti izmene zakonskih rešenja, koja će podrazumevati da će se zatvorskom kaznom od tri do deset godina kažnjavati osobe koje prekrše odluke tog entitetskog zakonodavnog tela u institucijama BiH.

Ponovio je da SNSD nije samo i isključivo stalo do formiranja Saveta ministara BiH, ali spremni su, kaže, da prihvate odgovornost, preneo je Tanjug.

Rekao je i da su ga Bošnjaci „izigrali“, jer je imenovan Denis Zvizdić u Kolegijum Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ali se onda Stranka demokratske akcije (SDA) povukla iz imenovanja novog saziva za Savet ministara BiH.

Osvrnuo se na pitanje genocida počinjenog u Srebrenici, odbacujući nalaze Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, koji je utvrdio da se u tom gradu dogodio najstrašniji zločin, dodajući da Vlada RS predano radi na formiranju međunarodne komisije za Srebrenicu.

Napomenuo je da se na današnjom skupu zajednički objedinjava obeležavanje više važnih datuma. među kojima su Božić, pravoslavna Nova godina, kao i Dan Republike Srpske.

Govoreći o pismu Hrvatskoj, kojim će se zatražiti zaštita državne imovine BiH, Dodik je kazao da unutar Predsedništva BiH postoji konsenzus o tom pitanju, a ukoliko se to pitanje ne reši, spreman je da uvede reciprocitet.

Potvrdio je neće biti potrebna saglasnost državnih organa kada je u pitanju gradnja hidroelektrana na Drini, jer kaže da je to na prostoru Republike Srpske, navodeći da sve što su iz RS od BiH tražili, kada je u pitanju razvoj RS, nije podržano.

„Tako je bilo za hidroelektrane na Drini koje smo hteli da gradimo sa italijanskim partnerom, kao i za pitanje izgradnje gasovoda koji je trebalo da ide iz Srbije. Ali, to ćemo ponovo tražiti i to će biti ključna tačka našeg odnosa prema BiH, ali i boravka u BiH, jer ne mislimo da treba biti na mestu koje nas sprečava za bilo šta“, kazao je Dodik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala