Popović: Pozvati Rusiju da se uključi u dijalog

© Vlada R.SrbijeRusiju vidimo kao partnera i spremni da im obezbedimo najbolje moguće uslove da ovde započnu svoje poslovanje, poručio je srpski ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.
Rusiju vidimo kao partnera i spremni da im obezbedimo najbolje moguće uslove da ovde započnu svoje poslovanje, poručio je srpski ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović. - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Pregovori o Kosovu moraju da krenu iz početka i u njima treba da učestvuju one sile koje jedino mogu da dovedu do rešenja prihvatljivog i za Srbe i za Albance, a to su Amerika, EU, Rusija i Kina, kaže ministar za inovacije i tehnološki razvoj i lider Srpske narodne partije Nenad Popović u intervjuu za današnje Večernje novosti.

Popović, koji je ubeđen da bi Rusija prihvatila da se uključi u pregovore o Kosovu, ako bi to Srbija od nje zvanično zatražila, smatra da su briselski pregovori propali „onog trenutka kada je EU pokazala da nema kapacitet da obuzda Prištinu u odlukama o formiranju tzv. vojske Kosova i uvođenju taksa na uvoz robe iz Srbije“.

On dodaje da za Srbiju jedino prihvatljivo rešenje može da bude ono u okviru Rezolucije 1244 i Ustava Srbije.

Albanka u Prištini viri ispd zastave tzv. Kosova - Sputnik Srbija
Može li nova evropska levica da odbrani srpsko Kosovo? (video)

Na pitanje da li smatra da je vreme da Srbija napusti politiku „i Rusija i EU“, Popović kaže da treba sarađivati i sa Rusijom i sa EU sve dok ta saradnja ne ugrožava nacionalne interese naše zemlje.

„Srbija ide putem evropskih integracija, ali ne treba da uđe u EU ako je uslov za to odricanje od Kosova“, rekao je Popović.

Osvrnuo se i na optužbe sa Zapada da Rusija i Kina u ovom delu Evrope instaliraju svoje „predatorske investicije“, navodeći da su takve optužbe „licemerne“ jer, kako je istakao, upravo zemlje EU najbolje sarađuju sa Rusijom i Kinom.

„Srpski interes je da privlači investicije iz Rusije i Kine, i da ima najbolju ekonomsku saradnju sa ovim zemljama“, istakao je Popović.

Upitan da li se zalaže za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, on kaže da je uvek za to da vlada ima jak legitimitet, „a on jedino izvire iz narodne volje“.

„Ako se postavi to pitanje, a izgleda da se postavlja od strane opozicije, glas građana razrešava svaku dilemu. Državnu politiku u teškim vremenima pritisaka mogu voditi samo jake vlade“, poručio je ministar.

Popović veruje da će se „uspešna saradnja“ SNP i SNS nastaviti i u narednoj vladi.

„Saradnja SNP i SNS po ključnim pitanjima oko kojih smo napravili koalicioni dogovor je, po mom mišljenju, realizovana u interesu građana. Započeti su veliki projekti koji će modernizovati zemlju i doneti nova radna mesta. Ojačana je saradnja sa Rusijom, koja je za našu partiju veoma važna“, naglasio je Popović.

Govoreći o protestima dela opozicije, on kaže da u svakoj demokratskoj državi građani imaju pravo da izraze neslaganje sa politikom aktuelne vlade i napominje da je jedino nedopustivo bilo kakvo nasilje.

„Kada je u pitanju najava bojkota, legitimitet jednoj politici ne donosi ne učestvovanje na izborima, već podrška koju ta politika na izborima dobije od građana“, rekao je Popović.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala