Veliki požari zahvatili Severnu Makedoniju

Pratite nasTelegramOdyssey
U istočnim delovima Severne Makedonije evakuiše se stanovništvo zbog velikih požara, u kavadarskom selu Fariš požar je zahvatio vinograde, a vatrena stihija preti i kućama i crkvama, prenosi makedonski portal „Plusinfo“.

Zbog pojave velikih šumskih požara, Vlada Republike Severne Makedonije uvela je 24-časovnu zabranu kretanja u šumama i šumskim područjima. 

Požar kod Dečana - Sputnik Srbija
Helikopterima ugašen veliki požar kod Dečana (foto, video)

Vatrogasci iz Teritorijalne protivpožarne jedinice u Kavadarcima ulažu maksimalne napore kako bi ugasili požar.

Vatrena stihija u selu Rosoman već je zahvatila crkva i groblje, a približava se i prvim kućama u selu.

U selu Sasa, na istoku Severne Makedonije, evakuišu se seljaci. Angažovan je veliki broj ljudskih i tehničkih resursa kako bi se zaštitilo stanovništvo.

Sve je izvesnije da će biti neophodno avionsko gašenje požara.

Velikim požarom zahvaćen je i Prespanski region, kao i turistička naselja Oteševo i Sirhan, kao i deo makedonskog nacionalnog parka Galičica.

Požar je zahvatio oko 300 hektara šume, voćnjake i trske oko jezerske obale. „Cela Prespa je u vatri. Gorelo je kod Oteševa i Sirhana, prvo trska oko jezera, a potom je vetar proširio požar na šumu. Nastavlja se ka nacionalnom parku Galičica. Nemamo struju, a zapalio se i dalekovod“, kaže jedan od vlasnika vile u Sirhanu. Gradonačelnik Resena Živko Gošarevski kaže da je sada situacija stabilnija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala