„Gasprom“: „Turski tok“ će proraditi do kraja godine

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u foto-galerijuRadovi na izgradnji gasovoda "Turski tok" na Crnom moru
Radovi na izgradnji gasovoda Turski tok na Crnom moru - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Kompanija „Gasprom“ uverena je da će gasovod „Turski tok“ početi sa radom do kraja godine, saopštio je zamenik načelnika Odeljenja za spoljnoekonomsku aktivnost „Gasproma“ Dmitrij Handoga tokom telefonske konferencije.

„Što se tiče ’Turskog toka‘, uvereni smo da će projekat biti pušten u rad do kraja ove godine. Što se tiče morskog dela, već je završeno postavljanje cevi na dnu mora, trenutno se završavaju radovi na prijemnom terminalu. ’Gasprom‘ zajedno sa svojim partnerom, kompanijom ’Botas‘, obavlja radove na izgradnji kopnene tranzitne deonice. Napredak je prilično opipljiv, u Turskoj su već počeli radovi na zavarivanju i izgradnji cevi, tako da ne sumnjamo da će projekat proraditi krajem ove godine“, objasnio je Handoga.

On je napomenuo da se dalji razvoj kapaciteta za transport gasa u Evropi van Turske nalazi izvan nadležnosti „Gasproma“, jer ga sprovode nacionalni transportni operateri. Na primer, bugarski operater za gasni transportni sistem „Bulgartransgaz“ objavio je početkom aprila da je izabrao izvođača za projektovanje i izgradnju gasovoda koji će primiti gas iz „Turskog toka“.

Izgradnja gasovoda Turski tok - Sputnik Srbija
Počeli radovi na „Turskom toku“ kroz Srbiju

„U Srbiji su radovi u pripremnoj fazi. Izabran je podizvođač, zaključen je ugovor. Projektna kompanija koja realizuje projekat razvoja gasnog transportnog sistema Srbije dobila je 5. marta odluku srpskog regulatora za povlačenje iz evropskog zakonodavstva u formi u kojoj je implementirana u srpsko zakonodavstvo“, podsetio je Handoga.

„U principu, ne vidimo nikakve suštinske probleme ni u jednoj deonici „Turskog toka“, kao ni u daljem razvoju nacionalnih gasnih transportnih sistema, bilo da je to Bugarska, Srbija ili Italija“, napomenuo je Handoga.

Projekat „Turski tok“ podrazumeva izgradnju gasovoda koji se sastoji iz dva kraka, kapaciteta od po 15,57 milijardi kubnih metara.

Prvi krak je predviđen za isporučivanje gasa iz Rusije turskim potrošačima, a počeće da radi tokom ove godine. Drugi krak je namenjen za snabdevanje zemalja južne i jugoistočne Evrope, a njegovo puštanje u rad planirano je za 2019. godinu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala