Veliko otkriće: Pronađen ulaz u podzemni svet Maja

© AP Photo / HUGO BORGES Piramida Čičen Ica pod zaštitom Uneska
Piramida Čičen Ica  pod zaštitom  Uneska - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Arheolozi veruju da su pronašli majanski „ulaz u podzemni svet“, zajedno sa dokazima o prinošenju ljudskih žrtava. Nalazište je otkriveno samo nekoliko metara od mesta gde se odigrala poslednja bitka drevne civilizacije Maja sa Španijom, na jezeru Peten Ica u Gvatemali.

Poljski tim koji istražuje to područje otkrio je na stotine majanskih artefakata, uključujući dokaze o ritualima, pa i ljudskim žrtvama. Oni veruju da na ostrvu usred jezera postoje dokazi o konačnoj bici protiv španskih osvajača, preneo je „Miror“.

Ulazak krstaša u Konstantinopolj. - Sputnik Srbija
Otkriće o krstašima: Nisu svi bili Evropljani — više su kao Amerikanci

Vođa tima Magdalena Krzemjen, sa poljskog Jagelonskog univerziteta, izjavila je da je voda imala specijalno i simbolično značenje u verovanjima drevnih Maja.

„Smatralo se da su to vrata ka podzemlju, svet smrti — Sibalba, gde žive njihovi bogovi“, rekla je ona. „Planirali smo ronilačke aktivnosti na osnovu pisanih izvora, ali i uz pomoć intuicije“, dodala je Magdalena Krzemjen.

„U većini slučajeva pronašli smo dosta artefakata“, dodala je ona. Smatra se da su Maje te artefakte ili ispustile, ili namerno spustile u jezero kao poklon bogovima.

Jedan od artefakta je opsidijanska oštrica, koja je možda korišćena za krvave rituale žrtvovanja. Oni su mogli i da ubiju nekoga, kako bi bogovima ponudili ljudsku krv. Među artefaktima su pronađeni i posuda za tamjan i keramičke posude, od kojih neke sadrže životinjske kosti, a jedna je posebno izrezbarena.

Još jedno zanimljivo otkriće se odnosi na ostrvo na jezeru, poznato kao Flores, koje je nekad bilo dom Nojpetenu, glavnom gradu Ice Maja.

To je bilo poslednje nezavisno domorodačko kraljevstvo u Americi, dok 10. marta 1697. godine na ostrvo nije upao konkistador Martin de Ursua i Arismendi.

„Većina pisanih izvora navode da se bitka između Španaca i Maja, koji su živeli u Nojpetenu, odvijala na zapadnoj strani ostrva“, rekla je Magdalena Krzemjen.

„Pronašli smo artefakt na ovom području — kamenu glavu buzdovana koja može da bude povezana sa bitkom“, rekla je ona.
Magdalena Krzemjen je dodala da se čini da su arheolozi potvrdili mesto poslednje bitke između Maja i Španaca. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala