Ukrajina procenila gubitke od prekida trgovinskih odnosa sa Rusijom

© Sputnik / Aleksandr Demьяnčuk / Uđi u foto-galerijuNovčanice Rusije i Ukrajine
Novčanice Rusije i Ukrajine - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Kijev je zbog pada trgovinske razmene sa Rusijom pretrpeo 13 puta više gubitaka nego Moskva, izjavio je za televiziju „Kapital TV“ direktor Odeljenja za ekonomsku politiku Saveza poslodavaca Ukrajine Sergej Salivon.

„Ako uporedimo 2018. sa 2013. godinom, spoljnotrgovinska razmena sa Rusijom opala je više od tri puta. Pritom je naš izvoz opao više od četiri puta, a uvoz iz Rusije nešto manje od tri puta“, rekao je Salivon.

On je, međutim, naglasio da u ove proračune ne ulazi ruski gas koji je Ukrajina kupila od Slovačke i drugih zemalja.

Ulaz u sedište Svetske trgovinske organizacije u Ženevi - Sputnik Srbija
Rusija pobedila u sporu sa Ukrajinom u Svetskoj trgovinskoj organizaciji

„Ako pretpostavimo da mi ipak kupujemo gas u Rusiji, onda je i naš izvoz u Rusiju i naš uvoz iz Rusije opao za oko 11,5 milijardi dolara. Za Rusiju je to samo 11,5 milijardi dolara, što je manje od 0,8 odsto BDP, a za Ukrajinu je to 10 odsto BDP-a. To jest, razlika u gubicima je 13 puta“, izjavio je Salivon.

Ekonomski odnosi između Moskve i Kijeva pogoršali su se 2015. godine kada je ukrajinska vlada usvojila rezoluciju o ukidanju zone slobodne trgovine sa Rusijom u okviru Zajednice nezavisnih država i uvođenju embarga na brojnu rusku robu. Posle toga, spisak sankcija se nekoliko puta proširivao.

Nakon toga, Moskva je takođe nametnula ekonomska ograničenja. Rusija je više puta naglašavala da će ukinuti zabrane uvedene kao kontramere na slične akcije Ukrajine.

Kijev je prestao da kupuje gas iz Rusije u novembru 2015. godine, a nakon toga nije koristio rusko gorivo u pripremi za grejnu sezonu, pumpajući u skladišta gas koji kupljen na revers u Evropi, konkretno u Slovačkoj, Poljskoj i Mađarskoj, što ga čini skupljim.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala