Švedska protiv Asanža ponovo otvara slučaj silovanja

Pratite nasTelegram
Švedsko tužilaštvo odlučilo je da će ponovo otvoriti slučaj protiv osnivača „Vikiliksa“ Džulijena Asanža o navodnom silovanju. Velika Britanija sada će morati da odluči da li će izručiti Asanža Švedskoj ili Sjedinjenim Američkim Državama.

Zamenica direktora švedskog državnog tužioca Eva Mari Person saopštila je ovu odluku na konferenciji za novinare u Stokholmu.

„Donela sam odluku o ponovnom otvaranju predmeta. Postoje ozbiljni razlozi za sumnju u Asanžovu krivicu. Odluka o zatvaranju istrage doneta je na osnovu toga što je Asanžovo prisustvo na sudu bilo nemoguće, a ne na osnovu okolnosti slučaja“, izjavila je Personova.

Džulijan Asanž - Sputnik Srbija
Sud u Londonu osudio Asanža na 50 nedelja zatvora (video)

Švedska tužiteljka dodala je da planira da izda evropski nalog za hapšenje Asanža, kojim će se tražiti njegovo izručenje. Ona je dodala da će Švedska tražiti Asanžovo izručenje nakon što on odsluži zatvorsku kaznu u Velikoj Britaniji.

„Mi ćemo koristiti materijale koji se već nalaze u slučaju. Što se tiče svedočenja, nameravam da ponovo ispitam svedoke“, dodala je ona.

Ukoliko bude izručen Švedskoj, Asanž ne bi mogao da bude poslat u treću zemlju bez pristanka Velike Britanije, objasnila je Personova.

Asanž je uhapšen prošlog meseca u Londonu, nakon što mu je Ambasada Ekvadora ukinula azil.

Pre četiri godine, švedsko Tužilaštvo je saopštilo da je odustalo od istrage protiv osnivača „Vikiliksa“ za dva slučaja seksualnog napastvovanja, pošto su zastareli.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala