Javio se autor Štraheovog snimka: Zašto sam napravio „Ibica video“

Pratite nasTelegram
Advokat iz Beča izjavio je da su video-snimci zbog kojih je austrijski vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe morao da podnese ostavku rezultat istraživačkog novinarstva i ne vidi ništa loše u tome, piše austrijski „Kurir“, pozivajući se na pismo dobijeno od njegovog advokata Ričarda Sojera.

Kako piše austrijski list, advokat je, u pismu upućenom medijima preko svog branioca, istakao da je „Ibica video“ projekat motivisan civilno-društvenim razlozima, i da je „koračao putem istraživačkog novinarstva“.

Vice-kancelar Austrije Hans Kristijan Štrahe - Sputnik Srbija
Oglasio se Štrahe

Ovo pismo je odgovor na krivičnu prijavu koju je Štrahe podneo protiv tri lica, od kojih su dva poznata, a to su advokat i jedan bečki detektiv, dok identitet navodne nećake ruskog milijardera nije utvrđen.

„Vezano za video, želim da kažem da je upotreba skrivenih kamere u cilju razotkrivanja zloupotreba u istraživačkom novinarstvu dozvoljena“, navodi se u pismu.

Međutim, kako piše „Kurir“, nejasno je da li advokat poseduje pres-karticu i da li je nešto ranije objavljivao.

„U svakom slučaju, moj klijent nije počinio nikakvo krivično delo, niti je u takvom učestvovao“, navodi se u Sojerovom pismu.   

Podsetimo, mediji koji su objavili skandalozni materijal ukazali su na to da je snimljeni sastanak bio „zamka“ za političara, koji se, zajedno s Slobodarskom partijom Austrije, zalaže za ukidanje sankcija Rusiji i normalizaciju odnosa s Moskvom.

Štrahe, koji je situaciju nazvao namernim političkim ubistvom, bio je primoran da podnese ostavku. Austrijski kancelar Sebastijan Kurc prekinuo je koalicionu saradnju sa Štraheovom partijom i najavio vanredne parlamentarne izbore.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala