Uspešno ste se registrovali!
Molimo vas, ulogujte se putem linka koji vam je poslat na

Sveti Nikola katolička katedrala?! Oštra reakcija SPC na Haradinajevu podmetačinu Nemcima

© AP Photo / Darko VojinovicSrpska zastava pored ostataka srednjevekovnog grada i Crkva Svetog Đorđa u Severnoj Mitrovici
Srpska zastava pored ostataka srednjevekovnog grada i Crkva Svetog Đorđa u Severnoj Mitrovici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Eparhija Raško-prizrenska izrazila je zabrinutost zbog pisanja prištinskih medija da će arheološki institut Kosova, u saradnji sa nemačkom ambasadom u Prištini, početi radove na konzervaciji drevne srpske srednjovekovne katedralne Crkve Svetog Nikole.

Tu crkvu, kako upozorava Eparhija, prištinski mediji pogrešno nazivaju „katedralom u Artani, bivšem Novom Brdu“.

Kada pišu o planiranom projektu konzervacije Hrama Svetog Nikole, sabornog hrama novobrdskih i gračaničkih episkopa, u neposrednoj blizini tvrđave Novo Brdo, kosovski mediji, protivno zakonu o zvaničnim jezicima i nazivima opština, govore o „katedrali u Artani, bivšem Novom Brdu“, ignorišući zvanično ime opštine, navodi se u saopštenju.

Krst sa crkve Svetog Andreje u Podujevu, srušen 17. marta 2004. - Sputnik Srbija
Haradinaj Nemcima podmetnuo pravoslavnu crkvu kao katoličku

Eparhija Raško-prizrenska napominje da se Hram Svetog Nikole nalazi u jednoj od četrdesetak specijalnih zaštićenih zona, koje po kosovskim zakonima podležu posebnoj proceduri, koja ne zavisi samo od institucija u Prištini, već i od stava Srpske pravoslavne crkve.

Osim toga, taj stari verski objekat je na sajtu prištinskog ministarstva kulture netačno predstavljen kao rimokatolička crkva, bez ikakvog pominjanja autentične istorije hrama i dosadašnjih rezultata arheoloških istraživanja, što je žalostan pokazatelj tendencije menjanja istorijskih činjenica na ovim prostorima.

Tim povodom je, kako se dodaje, Eparhija već kontaktirala nemačku ambasadu, a takođe će u daljoj proceduri urgentno biti angažovana i Komisija za zaštićene zone, čiji je član Eparhija Raško-prizrenska.

Veoma je važno u saradnji sa OEBS-om i kancelarijom EU utvrditi tačno sve činjenice i projekat konzervacije ruševina hrama vratiti u okvire zakona. U protivnom svaki dalji radovi na toj lokaciji bili bi nezakoniti, upozorava Eparhija.

Crkva Svetog Nikole istraživana je još pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka i tu su pronađeni brojni natpisi i elementi kamene plastike koji jasno ukazuju na poreklo hrama i njegov stil.

Konstantin Dobrilović - Sputnik Srbija
Štraheov savetnik za Sputnjik: Reagovaćemo ako Priština opet pokuša da uđe u Unesko (video)

U okvirima hrama pronađeni su i brojni grobovi, koji su u međuvremenu otvarani i kosti odnošene u Prištinu bez ikakvog obaveštavanja SPC. Odlučan stav Eparhije jeste da se bilo kakvi konzervatorski radovi, kao i prezentacija te baštine, može raditi jedino uzimajući u obzir dosadašnje arheološke radove i u punoj saradnji sa eminentnim srpskim ekspertima koje će angažovati Eparhija Raško-prizrenska.

Apsolutno je neprihvatljiva i kontraproduktivna bilo kakva politizacija pitanja kulturne baštine, a pogotovo jednostrano menjanje istorijskih činjenica, ističe se u saopštenju.

Taj je hram, kako se podseća u saopštenju, podignut sredinom 14. veka i bio je dograđen u vreme despota Stefana Lazarevića i posle 1455. godine.

Po svemu sudeći, kasnije je pod osmanskom vlašću pretvoren u džamiju, da bi objekat posle bio srušen u zemljotresu i ostao u ruševinama do današnjih vremena, kao i ostaci grada koji je ubrzo zapusteo.

Kao i velike nemanjićke zadužbine (13. i 14. veka) Sopoćani, Arilje, Visoki Dečani, novobrdska Crkva Svetog Nikole građena je u romaničkom stilu bazilike i do pada Novog Brda pod osmansku vlast bila je glavno pravoslavno bogoslužbeno mesto.

Nedaleko od tog hrama nalaze se ostaci gradske rimokatoličke crkve tzv. Saške crkve, koja je dobila naziv po rudarima Saksoncima (Sasima), koji su pored dubrovačkih trgovaca i domaćeg srpskog stanovništva činili deo bogatog i raznolikog kulturnog i verskog mozaika srednjovekovnog Novog Brda, kao jednog od najznačajnijih gradova srednjovekovne Srbije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala