Grad prihvatio finalnu trasu BG metroa

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u foto-galerijuLansiranje tematskog metroa „Dalekoistočni ekspres“
Lansiranje tematskog metroa „Dalekoistočni ekspres“ - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Francuska kompanija „Egis“, prema ugovoru sa Gradom Beogradom, završila je generalni projekat i prethodnu studiju opravdanosti za metro linije 1 i 2 Beograda.

Kako prenosi „Ekapija“, finalni izveštaj je prihvatila gradska Komisija za sprovođenje te faze projekta.

Senior inženjer mostogradnje i građevinarstva u toj francuskoj kompaniji Goran Tadić kazao je da su generalni projekat i prethodna studija opravdanosti metroa obuhvatili elemente predviđene srpskim zakonima i projektnim zadatkom.

On je naveo da je „Egis“ uradio studiju tražnje transportnih zahteva, predlog urbane integracije metroa i povezivanja sa drugim vidovima gradskog, prigradskog i međugradskog saobraćaja (voz, BG voz, tramvaj, autobus, trolejbus) na osnovu smart plana iz 2016. godine i podloga dobijenih od javnih komunalnih preduzeća.

Najlepše podzemlje na svetu: Moskovski metro proslavio 84 godine - Sputnik Srbija
Najlepše podzemlje na svetu: Moskovski metro proslavio 84. rođendan

„Analizirano je više varijanti za dve linije metroa, sa predlogom koloseka, stanica sa peronima, tehnologija izgradnje ’Kat i Kaver‘, dubokim tunelima, na terenu i na vijaduktima. Predložene su ’park i rajd‘ lokacije i reorganizacija i redukcija linija gradskog saobraćaja“, rekao je Tadić za „Ekapiju“.

Kaže da je rađena i studija organizacije i upravljanja u eksploataciji, prikazani su potrebni sistemi, elektromotorne kompozicije, energetski kapaciteti, radionice i depoi.

Izvršena je, dodaje, procena investicionih i eksploatacionih troškova, troškova održavanja, kao i neposredne ekonomske koristi.

Prema njegovim rečima, usvojene su sledeće trase: Linija 1, Železnik–Mirijevo, dužine 21,3 km, sa 23 stanice i Linija 2, Železnička stanica Zemun–Mirijevo, dužine 19,2 km, sa 20 stanica.

„Uglavnom je predviđena podzemna trasa, sem u Makiškom polju, gde bi trasa Linije 1 bila na nasipu prosečne visine dva metara. Dve linije se ukrštaju i imaju denivelisane podzemne stanice na Savskom trgu, gde je omogućen prelaz putnika sa jedne na drugu. U Mirijevu su planirane paralelne stanice za obe linije. Predviđen je tunel ispod Save za Liniju 2. Deo Linije 2 na Novom Beogradu je moguće izgraditi i na vijaduktu“, navodi Tadić.

U prvoj fazi radova bi se, kaže, verovatno gradio deo Linije 1 od Železnika do Karaburme.

Portal „Ekapija“ podseća da je Vlada Srbije nedavno formirala Radnu grupu za realizaciju projekta „Izgradnja beogradskog metroa“, čiji je zadatak da s kineskom kompanijom „Pauer konstrakšen korporejšen of Čajna“ pripremi prihvatljiva tehnička, komercijalna i finansijska rešenja za realizaciju tog projekta.

„Pretpostavljamo da se sa ’Pauer konstrakšen korporejšen of Čajna‘ razgovara o sledećim fazama finansiranja, projektovanja i izgradnje metroa“, naveo je Tadić.

Krajem decembra 2018. godine, navodi „Ekapija“, odlukom skupštine Grada Beograda osnovano je preduzeće za izgradnju metroa, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić tada je izjavio da će ukupna vrednost radova iznositi 3,6 milijarde evra, od čega će prva faza koštati 1,3 milijarde evra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala