NIS u 2018. u okviru društveno odgovornih programa uložio 408 miliona dinara

© NISPredstavljanje zveštaja o održivom razvoju za 2018. godinu kompanije NIS
Predstavljanje zveštaja o održivom razvoju za 2018. godinu kompanije NIS - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Kompanija NIS predstavila je izveštaj o održivom razvoju za 2018. godinu u Srbiji i tom prilikom saopštila da je prošle godine u realizaciju društveno odgovornih programa uložila oko 408 miliona dinara u oblasti zdravstva, obrazovanja, ali i u svrhu poboljšanja kvaliteta života za građane u lokalnim zajednicama u kojima posluje.

Kako je na svečanom događaju održanom u Rektoratu Univerziteta u Beogradu pred mnogobrojnim zvanicama precizirao generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev, reč je novčanoj podršci zdravstvenim institucijama u Novom sadu, Kraljevu, Kosovskoj Mitrovici, Nišu i Beogradu, kao i o brojnim obrazovnim institucijama u smislu stipendiranja najboljih studenata kroz program „Energija znanja“.

„Mi u NIS-u pokušavamo da se fokusiramo na investiranje u zajednicu, jer nam je važan ne samo održivi razvoj kompanije, već i cele zajednice. Stoga ulažemo mnogo napora, vremena i novca u razvoj zajednice u kojoj poslujemo. Ovi ciljevi su postavljeni u našu strategiju i naš ključni partner u njihovom ostvarivanju je Vlada Republike Srbije“, istakao je Tjurdenjev.

Donacija Naftne industrije Srbije Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta u Beogradu - Sputnik Srbija
Donacija NIS-a Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta (foto)

U izveštaju se navodi i da je poslovni prioritet NIS-a u 2018. godini bio nastavak ulaganja u razvojne projekte, u koje je investirana ukupno 41 milijarda dinara, 55 odsto više nego godinu dana ranije. U projekte zaštite životne sredine uloženo je 320 miliona, dok je za realizaciju društveno odgovornih programa izdvojeno oko 408 miliona dinara.

Svečanom događaju prisustvovao je i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je tom prilikom istakao da je ponosan što NIS, kao jedna od najznačajnijih kompanija u energetskom sektoru Srbije, ogromnu pažnju posvećuje održivom razvoju.

„Tu želim posebno da naglasim da sam kao ministar zadovoljan uspesima i rezultatima koje postižemo kad je u pitanju povećanje učešća obnovljivih izvora energije u našoj ukupnoj potrošnji, ali da je pred nama ogroman prostor u kome moramo da budemo daleko uspešniji kada je energetska efikasnost u pitanju i da se posvetimo stvaranju uslova u kojima će i Srbija biti društvo koje će energiju daleko kvalitetnije koristiti“, istakao je on.

© Tanjug / ZORAN ZESTICMinistar zdravlja Zlatibor Lonačar, generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev i ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku, Slavica Đukić-Dejanović.
NIS u 2018. u okviru društveno odgovornih programa uložio 408 miliona dinara  - Sputnik Srbija
Ministar zdravlja Zlatibor Lonačar, generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev i ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku, Slavica Đukić-Dejanović.

U Kapetan Mišinom zdanju održana je i panel diskusija pod nazivom „Ulaganje u mlade za održivu budućnost Srbije“ na kojoj su, pored generalnog direktora NIS-a Kirila Tjurdenjeva, učestvovali i ministri Slavica Đukić Dejanović, Zlatibor Lončar i Mladen Šarčević.

Štand Gasproma na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu - Sputnik Srbija
Gasprom preko noći postao najskuplja ruska kompanija

Dejanovićeva je rekla da Vlada Srbije veliku pažnju posvećuje mladim ljudima i naporima da oni ostanu u svojoj zemlji.

„Da bismo stimulisali mlade, kompanije poput NIS-a daju šansu i bude nadu da ima mogućnosti da se u Srbiji mlad čovek profesionalno ostvari, da koristi svoje kreativne potencijale, da upravo u privrednim i privatnim subjektima i državnim institucijama stvaramo prostor za one kreativce koji svoju pamet daju negde daleko.“

Lončar je rekao da je Ministarstvo zdravlja u prethodnom periodu uložilo preko 500 miliona evra u izgradnju savremenih medicinskih objekata, kao i u nabavku novih aparata i opreme. S tim u vezi, izrazio je zahvalnost kompaniji NIS koja daje primer drugima kada je u pitanju odgovorno ponašanje.

Istovremeno, Šarčević je naveo da su ulaganja u obrazovanje među prioritetima Vlade Srbije.

„Mi moramo da naučimo decu da misle, da kreativno razmišljaju, da stvaraju nove ideje i vrednosti i mi pravimo obrazovni sistem upravo na tim osnovama. NIS je kompanija koja upravo to radi, iz više razloga — društvene odgovornosti, koja je postala jedno opšte mesto, iz razloga srpsko-ruskog prijateljstva, a tu su i potrebe same kompanije za ulaganjem u obrazovanje zbog sopstvenih resursa“, zaključio je.

Kako podsećaju iz NIS-a, od 2009. godine, kada je ruski gigant „Gaspromnjeft“ postao većinski akcionar srpske naftne kompanije, NIS je u projekte zaštite životne sredine uložio više od 13 milijardi dinara, od čega je 320 miliona investirano prošle godine.

Pored toga, NIS je veliku pažnju posvetio i unapređenju veština i obukama zaposlenih uloživši u obuke 237 miliona dinara, a takođe je kroz različite programe nastavio sa praksom zapošljavanja mladih bez prethodnog iskustva i nastavio je da ohrabruje povratak u Srbiju domaćih stručnjaka, koji su trenutno zaposleni u inostranstvu, i to putem njihovog angažovanja na različitim projektima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala