Borba za ruku Svetog Jovana: Crna Gora sprema otimačinu po hrvatskom modelu

© Sputnik / Nebojša PopovićCetinjski manastir
Cetinjski manastir - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Ruka Svetog Jovana Krstitelja, koja se čuva na Cetinju, i mošti Svetog Vasilija Čudotvorca na Ostrogu ne mogu biti državna imovina Crne Gore, tvrde pravnici.
Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Ako Srbija ne pruži otpor, moraće da prihvati patrijarha Mila

Advokat Ivan Simić kaže da je crkvena imovina neprikosnovena, kao i svaka druga imovina, pa oduzimanje objekata Crkve donošenjem zakona u Crnoj Gori predstavlja pravno nasilje, kakvo je već viđeno u Hrvatskoj, koja je nizom uredaba i zakona praktično otela imovinu pravnih lica iz Srbije, prenosi „Politika“.

„Iako imovina Crkve ima sasvim posebnu duhovnu, istorijsku i nacionalnu vrednost, ona se u ovoj situaciji mora braniti najpre s pravnog stanovišta, kao imovina koja pripada pravnom licu — SPC“, kaže Simić.

On ističe da je i mitropolit Amfilohije u Podgorici istakao pravni argument — dokument iz 1919. godine u kojem stoji da su tada svi hramovi u Crnoj Gori, osim jedne kapele, pripadali Crkvi.

Pravoslavni krst - Sputnik Srbija
Planira li se formiranje Antisrpske pravoslavne crkve u Srbiji

„Kao neko ko nije verski, ali jeste pravni fanatik, moram da naglasim da manastiri i crkve u Crnoj Gori nikako ne mogu da postanu državna imovina. Crkva je odvojena od države, a u pravnom saobraćaju predstavlja posebno pravno lice, sa svojom imovinom“, objašnjava Simić.

Restitucija je preduslov za pripadnost društvu koje temelji evropske vrednosti, pa je neshvatljivo da danas jedna država, koja teži tim vrednostima, ima planove za novi krug konfiskacije, rekao je Simić na nedavno održanom savetovanju pravnika u Budvi.

On je to izjavio samo nekoliko dana pre nego što je u Crnoj Gori utvrđen predlog zakona o slobodi veroispovesti kojim će svi verski objekti „biti prepoznati kao državna imovina“ ako su pripadali državi pre 1918. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala