„Novosti“: Sa Zapada uskoro stiže „konačno rešenje“ kosovskog pitanja

© Sputnik / Dejan SimićAlbanski orao nacrtan na zidu u Prištini
Albanski orao nacrtan na zidu u Prištini - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Beograd i Priština uskoro bi trebalo da dobiju smernice za pronalazak konačnog rešenja kosovskog pitanja od zapadnih zemalja, ali će one ostaviti prostor za eventualne „amandmane“ obe strane na taj zadati okvir, pišu „Večernje novosti“.
Zastave Amerike i Kosova - Sputnik Srbija
Amerika i EU srušile pregovaračku platformu Prištine

Ovakav način rada, prema mišljenju zapadnih lidera, trebalo bi da ubrza zatvaranje kosovskog pitanja, navode „Večernje novosti“.

List dodaje da bi na samitu u Parizu, ako do njega dođe, moglo da se obelodani šta se nalazi među „preporukama“.

„Novosti“ podsećaju da je 2005. godine Kontakt grupa ustanovila tri osnovna principa za pregovore o statusu KiM: nema podele Kosova, nema povratka na stanje od pre 1999. godine i nema pripajanja Kosova susednim državama.

Bivši ambasador Srbije u Berlinu i Beču Milovan Božinović smatra da se iz ponašanja aktuelnih glavnih aktera u pregovaračkom procesu može steći utisak da neki okvir za dijalog o konačnom rešenju već postoji i da su obe strane pod pritiskom da se usaglašavaju shodno tim smernicama.

Povodom poruke Bele kuće da Beograd i Priština ostave po strani ekstremističku retoriku i rade na sporazumu koji se fokusira na „uzajamno priznanje“, Božinović kaže da ukoliko se takse ukinu i dijalog nastavi, Srbija ne bi smela da dozvoli da se krene u novu priču, pre nego što se sprovede Briselski sporazum i formira Zajednica srpskih opština.

Brandenburška kapija u Berlinu - Sputnik Srbija
Poruka pred samit u Parizu: I Nemačka za ukidanje Unmika

„Bila bi greška praviti kompromise oko onoga što je već potpisano. To što Srbija za ZSO traži izvršnu autonomiju nije nešto veliko. Ako bi se tu popustilo to bi samo dalje povećalo apetite Albanaca“, rekao je Božinović.

Diplomata Zoran Milivojević smatra da je u postojećim okolnostima teško nastaviti razgovore ako su početna pozicija Briselski sporazum i formiranje ZSO.

On veruje da će se pregovori nastaviti na osnovama i principima za pravno obavezujući sporazum i konačno rešenje.

„Tu bi mogao da se nađe modus koji ne bi bio ni bezuslovno priznavanje Kosova, niti bezuslovno nepriznavanje, već neko srednje rešenje. Priznanje Kosova, kako se poručuje, ne može da bude osnov za dijalog. U principima ne može da stoji: priznanje, pa sve ostalo. Može samo: sve ostalo, pa da vidimo šta ćemo sa priznanjem“, rekao je Milivojević.

On je dodao da Srbija treba da traži i garancije koje se tiču odnosa sa Zapadom i nastavka evropskih integracija.

Milivojević je naglasio i da nikakvi principi pregovora ne mogu da se odnose na centralnu Srbiju, jer to nije tema.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala