Skandal u BiH: Nestalo 6.000 migranata

© AP Photo / Amel EmricMigranti na granici BiH i Hrvatske
Migranti na granici BiH i Hrvatske - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Na sednici Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH konstatovano je kako Ministarstvo bezbednosti BiH ima podatke da je u prvih šest meseci ove godine u zemlju ušlo oko 11.000 migranata, a podaci Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona (USK) govore da je na područje tog kantona u istom periodu ušlo oko 17.000 migranata.

Sigurnosni rizik

Kako se desilo da državnim nadležnim službama „promakne“ čak oko 6.000 migranata, pitanje je na koje niko nije imao odgovor, a ovaj skandal završio se tek time da je Dragan Mektić, ministar bezbednosti BiH, „zagrmeo“ na Službu za poslove sa strancima kako nije ažurnije evidentirala migrante.

Pitanje odgovornosti za ovakav skandalozan propust niko nije postavio.

Kako „Avaz“ saznaje, policija USK sigurna je u svoje podatke i njeni predstavnici su na sednici potvrdili da nije reč ni o kakvim „duplim“ migrantima, jer oni precizno vode računa o svakom migrantu koji kroči na tlo tog kantona.

Neverovatno je i sa sigurnosnog aspekta neprihvatljivo i u konačnici opasno da državne institucije nemaju pravi podatak o broju ljudi koji su od početka godine ušli nelegalno u BiH.

Poverljivi podaci

To, faktički, znači da hiljade njih nije registrovano u Službi za poslove sa strancima i da to dodatno pojačava sigurnosni rizik, jer je i za one koji su registrovani teško utvrditi pravi identitet.

U zvaničnom saopštenju sa sednice ovaj problem nije spominjan, kao ni onaj, a o kojem se govorilo, a to je predlog Međunarodne organizacije za migracije (IOM) da ubuduće podaci o broju migranata budu označeni kao „poverljivi“, što znači da ti podaci ne bi bili javni.

Operativni štab nije prihvatio ovaj predlog IOM-a.

Inače, Operativni štab potvrdio je juče da ostaje pri ranijoj odluci o formiranju prihvatnog centra u Vučjaku kod Bihaća.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala