Kako je Micotakis „kupio“ Grke

© AFP 2022 / LOUISA GOULIAMAKIKirjakos Micotakis
Kirjakos Micotakis - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Rezultati izbora u Grčkoj i pobeda opozicione Nove demokratije na čelu sa Kirjakosom Micotakisom bili su očekivani, kaže dopisnik grčke državne televizije ERT Nikos Pelpas.

Nova demokratija osvojila je većinu poslaničkih mesta u Areopagu, što joj daje mogućnost da samostalno formira Vladu. Sa druge strane, Siriza, dojučerašnjeg premijera Aleksisa Ciprasa, nije doživela katastrofalan poraz, kako je isprva bilo procenjivano. Sa osvojenih 31,5 odsto glasova, ta partija učvrstila je lidersku poziciju među partijama na levom centru.

Cipras nije doživeo fijasko 

„Kada pogledate Sirizine procente, on je u odnosu na 2015. pao otprilike za četiri odsto, ali kada vidite da je u Parlament ušla Varufakisova stranka, koja je osvojila 3,8 odsto glasova, znači da Cipras u odnosu na 2015. godinu nije izgubio mnogo glasova. Izgubile su druge, manje partije i ti glasovi su otišli Micotakisu“, objašnjava Pelpas.

Prema novinarskim informacijama koje ima, Pelpas naglašava da se očekuje da će nova Vlada Grčke biti manja od prethodne, a da će prvi zakon koji će Areopag usvojiti biti zakon o smanjenju poreza. To je u skladu sa predizbornim obećanjem novog grčkog premijera. Do sada je PDV u Grčkoj iznosio 29 odsto.

© AP Photo / Thanassis StavrakisPrimopredaja: Odlazeći premijer Aleksis Cipras i novoizabrani premijer Kirjakos Micotakis ispred zdanja Maksimos
Kako je Micotakis „kupio“ Grke - Sputnik Srbija
Primopredaja: Odlazeći premijer Aleksis Cipras i novoizabrani premijer Kirjakos Micotakis ispred zdanja Maksimos

„Taj zakon neće moći da se primenjuje ove godine, jer je budžet već usvojen. Najverovatnije će početi da se primenjuje od 2020. godine. Moramo znati da taj zakon mora da dobije i podršku kluba poverilaca i MMF-a. Micotakis veruje da će dobiti tu podršku“, kaže Pelpas. 

Novi plan

Na osnovu Micotakisovog programa, može se zaključiti da će Grčka krenuti putem povećanja stranih direktnih investicija, a on to misli da postigne smanjenjem PDV-a i kampanjom među bogatim Grcima koji žive u inostranstvu.

„On ima dva cilja — da poveća strane investicije i smanji nezaposlenost, koja danas u Grčkoj iznosi 18 odsto. Koliko će da uspe u tome, ostaje da se vidi. Ciprasu nije išlo baš najbolje oko toga, a ono što je važno i što je Micotakis ponovio jeste da će formalnosti u vezi sa otvaranjem malih i srednjih preduzeća biti pojednostavljene i za to će biti zaduženo čak i podministarstvo, koje će se baviti tim temama“, naglašava Pelpas.

© AFP 2022 / LOUISA GOULIAMAKIPristalica Nove demokratije slavi izbornu pobedu.
Kako je Micotakis „kupio“ Grke - Sputnik Srbija
Pristalica Nove demokratije slavi izbornu pobedu.

Politički zaokret u odnosu na Ciprasovu Vladu, Micotakis neće praviti, smatra Pelpas. Cipras je napravio, kako ističe, dobru političku atmosferu sa poveriocima, SAD i EU.

„Tu ne treba očekivati da će se nešto menjati. Nova demokratija oduvek je bila privržena SAD i EU i kao evropska desničarska partija koristiće to što mnoge vlade u EU pripadaju desnom centru. Tako da ne verujem da će se u spoljnoj politici nešto menjati. Naravno, glavno pitanje koje preokupira sve vlade u Grčkoj su odnosi sa Turskom. Ne znam da li će Micotakis uspeti da uspostavi bolji odnos sa Erdoganom. Mislim da to zavisi od toga kako će se Erdogan ponašati“, smatra Pelpas. 

Erdogan prvi čestitao

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je prvi strani političar koji je pozvao Micotakisa i čestitao mu pobedu na izborima.

Nova demokratija bila je, zajedno sa levičarskim Pasokom, od grčkih građana označena kao jedan od krivaca za grčku dužničku krizu — upravo zbog toga ona je bila kažnjavana na prethodnim izborima, na kojima je Siriza Aleksisa Ciprasa beležila stalni rast.

Povratak Nove demokratije na velika vrata Pelpas tumači neuspehom Aleksisa Ciprasa da ostvari svoja obećanja data 2015. godine. Cipras nije smanjio poreze i nije promenio politiku stezanja kaiša.

„Mislim da je Micotakisa na vlast dovela srednja klasa, koja je platila ceh svih nedaća koje je Grčka imala poslednjih godina, od 2009. godine. Građani, pripadnici srednje klase bili su pozvani da plate ono što treba da bi se Grčka spasila. Micotakis ih je pridobio tim obećanjem da će smanjiti poreze i narod mu je dao poverenje“, objašnjava Pelpas.

Tako da su Ciprasu došla glave neostvarena obećanja, zaključuje Pelpas.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala