Eksplodirao razdor među Jevrejima

© CORINNA KERNProtesti etiopskih jevreja u Izraelu
Protesti etiopskih jevreja u Izraelu - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Izrael se smatra najhomogenijim društvom u svetu. Međutim, poslednjih dana se pokazalo da i ono ima svoje slabosti. Protesti etiopskih Jevreja su poslednjih dana paralisali više gradova u Izraelu.

U trenutku kada Benjamin Netanijahu obećava rat Iranu, Izrael su zahvatili unutrašnji nemiri. Desetine hiljada doseljenika iz Etiopije izašlo je na ulice, nakon što je 2. jula u gradu Kirjat-Haimu policajac ubio 19-godišnjeg Solomona Taku, poreklom iz te afričke republike. Naredna tri dana protesti su se prelili u nasilne demonstracije: blokirane su glavne magistrale u više mesta, vršeni su napadi na policiju, paljene su gume na ulicama. Čule su se parole: „I život crnaca je važan“ i „Stop rasizmu“.

Sa druge strane, prekid saobraćaja izazvao je gnev velikog dela izraelske javnosti koji se može primetiti u medijima i komentarima na društvenim mrežama.

Ovo nije prvu put da eksplodira stari razdor između jevrejske elite evropskog porekla Aškenaza, sa jedne strane, i Mizraha, Jevreja iz arapskih država, i Jevreja iz Afrike, sa druge strane. Ubistvo etiopskog tinejdžera samo je otvorilo stare rane. Oni se odavno žale na diskriminaciju doseljenika iz Evrope koji tradicionalno dominiraju u vladi, vojsci i ekonomiji.

Problem integracije

Ruski stručnjak za Bliski istok Sergej Demidenko smatra da u ovim događajima ne treba tražiti verski ili rasni podtekst.

Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

@mossawacenter expresses solidarity with the Ethiopian community of Israel following another unlawful death at the hands of Israeli police forces. Protests erupted on Monday night in Kiryat Haim, near the city of Haifa, following the shooting of 19 year-old Solomon Tekah in a local park on Sunday night. Shot by an off-duty police officer, Tekah succumbed to his injuries and was pronounced dead at Rambam Medical Center in Haifa. Undue force and violence has characterized the behavior of the Israeli police force against the state’s minority groups for decades. Violence against such communities is nothing new; in fact it is a policy aimed at both Palestinians in the Occupied Territories as well as Arab Palestinian citizen of Israel and other marginalized groups. Over 40 Arab Palestinian citizens of Israel have been murdered by Israeli police officers since 2000. The "restraint and responsibility" called for by the police chief in light of Tekah’s death clearly does not apply to Israel’s marginalized groups, who remain the victims of state violence. The Mossawa Center condemns the continuance of police violence and calls for an end to the discrimination and violence faced by marginalized groups in Israel. #friendsofmossawa #mossawa #mossawacenter #northamerica #america #usa #palestiniancitizensofisrael #palestinianminority #palestiniancitizens #israel #israeligovernment #canada #dealofthecentury #palestine #equality #civilrights #congress #senate #activism #fundraising #donate #nonprofit #policeviolence #policebrutality #ethiopian

Objava koju deli Friends of Mossawa (@friendsofmossawa) dana

„Protesti su socijalne prirode. Etiopski Jevreji su najniži sloj izraelskog društva. Oni žive od pomoći države. Drže se svojih tradicija. Takoreći, žive u getima. Oni se nalaze u krajnje specifičnom položaju“, objašnjava Demidenko.

Sličnog je mišljenja i izraelski politikolog i bloger Avram Šmulevič, navodeći da Vlada daje velike olakšice za dobijanje kredita i besplatno obrazovanje etiopskoj zajednici. Međutim, njihova integracija ide dosta sporo.

„Imao sam prijatelja iz Etiopije koji se doselio u Izrael pre 14 godina. On je tada prvi put video struju. Naravno, u Africi ima Jevreja koji imaju i evropsko obrazovanje, ali je takvih vrlo malo“, govori za Sputnjik ekspert iz Izraela, poreklom iz Rusije.

Pitanje etiopskih Jevreja je problem od velikog značaja za izraelsko društvo jer se radi o velikoj zajednici, koja broji 140.000 ljudi. Vlada je svesna tog problema i pokušava da izjednači razlike u društvu koje su vrlo velike.

Izravnavanje razlika

Od osnivanja Izraela vlast u državi su držali evropski Jevreji. To se danas polako menja, ali su oni i danas odlučujući faktor u državi.

„Na primer, postoje poštovaniji i manje poštovaniji rabini. Kao po pravili, najpoštovaniji su Aškenazi. Ta situacija se nesumnjivo menja. Od sredine devedesetih godina prošlog veka Sefardi i Mizrahi su počeli da se uzdižu. Ipak, Aškenazi i dalje prevladavaju u Vladi“, objašnjava ruski ekspert.

Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

#riots#reportagespotlight

Objava koju deli Aviad Tal (@tulpics) dana

Izraelski publicista, takođe smatra da se te razlike postepeno smanjuju.

„U toku je proces stvaranja izraelske nacije, izravnavanja kulturnih razlika između zapadnih i istočnih Jevreja. Ipak, mora se priznati da je prirodno da postoje razlike u zemlji koju su, nakon Drugog svetskog rata, naselili ljudi iz praktično 100 država: od marokanskih planina, preko etiopskih sela, do Njujorka. Samo u periodu od 1988. do 1993. godine došlo je oko milion Jevreja sa postsovjetskog prostora. To što je tako brzo stvoreno dosta homogeno društvo je zadivljujuće“, objašnjava on.

Oba sagovornika navode primer brze asimilacije Jevreje sa postsovjetskog prostora. Oni su trenutno vrlo uticajni u Izraelu. Političarima su vrlo važni njihovi glasovi, s obzirom da ih ima više od dva miliona. Nezvanično, drugi strani jezik u zemlji je ruski.

Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

#riots#reportagespotlight

Objava koju deli Aviad Tal (@tulpics) dana

„Sovjetski Jevreji su sada vrlo uticajni. Sve je počelo sa imenovanjem Natana Šaranskog za ministra policija Izraela devedesetih godina prošlog veka. Bivši ministar odbrane i vrlo uticajan političar sa postsovjetskog prostora je Avigdor Liberman. Oni su dobro asimilovani, jer pripadaju istoj kulturi — evropskoj“, zaključuje Demidenko.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala