Pentagon: Turska izlazi iz programa F-35 u martu 2020.

Pratite nasTelegramOdyssey
Učešće Turske u američkom programu F-35 biće konačno prekinuto u martu 2020. godine, izjavila je zamenica ministra odbrane SAD za nabavke Elen Lord.

Prema njenim rečima, Sjedinjene Američke Države se od 2018. godine bave potragom za alternativnim dobavljačima za nekih 900 elemenata, pa će uticaj na realizaciju programa biti minimalan.

Ona je dodala i da su američki partneri jedinstveni u tvrdnji da Tursku treba isključiti iz programa F-35 nakon kupovine ruskih S-400, ali da su uvereni da će se program F-35 nastaviti i bez njenog učešća.

„Sjedinjene Američke Države su uverene u program F-35 i lanac isporuka. Drugo, Sjedinjene Američke Države i drugi partneri u programu F-35 ujedinjeni su u odluci da suspenduju učešće Turske u njemu i da započnu zvanični proces njenog isključivanja iz programa“, istakla je ona.

„Zbog odluke američke administracije da prekine saradnju sa ovom zemljom na programu F-35 zbog kupovine ruskih S-400, Turska neće dobiti oko devet milijardi dolara investicija“, objasnila je Lordova.

„Turska će izgubiti radna mesta i neke ekonomske mogućnosti. Turska je imala priliku da proizvodi više od 900 delova za F-35 i bila je primalac devet milijardi dolara u okviru saradnje sa turskim proizvođačima“, naglasila je ona.

Ona je dodala i da će turski instruktori, studenti i piloti, koji su u vezi sa programom F-35, u najskorije vreme napustiti zemlju.

Odluka o isključivanju Turske iz programa F-35 predstavlja reakciju Vašingtona na kupovinu najnovijih ruskih protivvazdušnih sistema S-400 od strane Turske. 

Ugovor za nabavku četiri diviziona S-400, vredan 2,5 milijarde dolara, zaključen je 2017. godine. Turska će deo isporuke S-400 platiti sama, a deo na račun ruskog kredita.

Nakon zaključivanja sporazuma, Sjedinjene Američke Države zahtevale su da Turska odustane od ruskih sistema S-400 i da umesto toga kupi američke sisteme „Patriot“. Vašington je takođe zapretio da bi mogao da odloži ili poništi proces prodaje Turskoj najnovijih aviona F-35, ali je Turska odbila da napravi ustupke. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan nazvao je sporazum o S-400 — najvažnijim u istoriji zemlje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala