Premijer RS: Ne možete nas preglasavati

© Foto : Vanja MalidžanRadovan Višković
Radovan Višković - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Narodnoj skupštini da je neko, preglasavajući srpskog člana Predsedništva BiH, u vezi sa gradnjom Pelješačkog mosta, imao cilj da izazove sukob, reagovanje i odmazdu Hrvatske, ali da je to predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik pravovremeno prepoznao i podneo veto.

Ova njegova izjava o zaštiti vitalnog entitetskog interesa najviši je interes Srba. Ovo je prava stvar i ovim šaljemo poruku da je Narodna skupština mesto odlučivanja, a ne Predsedništvo. Poruka je — ne možete nas više preglasavati! To je ključ posebne sednice, a ne sami most ili nešto drugo, jer će preglasavanje biti nastavljeno ako sada ne kažemo jasno šta mislimo, poručio je Višković, prenosi RTRS.

Tokom skupštinske rasprave o predlogu odluke o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsedništva BiH, prema kojoj je po vitalne interese Srpske veoma štetan zvaničan stav BiH o nastavku izgradnje mosta Komarna-Pelješac, donesen bez konsenzusa na sednici Predsedništva, Višković je rekao da Hrvatska ima pravo da gradi most na svojoj zemlji, ali da dozvoli nesmetan pristup BiH otvorenom moru.

„Sporni zaključci Predsedništva podneseni su u momentu kada je izvedeno više od 70 miliona evra radova na Pelješačkom mostu. To je projekat vredan 525 miliona evra, a većinom ga finansira EU. I sada dva ostala člana Predsedništva žele to da bace u vodu i u zaključcima pozivaju da se odmah obustave radovi“, naveo je Višković.

Kome (ne) treba Pelješački most

On je istakao da je stanje takvo da Hrvatska sigurno neće obustaviti radove, a pogotovo ne kada ih je već posetio premijer Kine, najjače ekonomije sveta.

Da li je ovo zaštita vitalnog nacionalnog interesa Srba ili Hrvata? Ovo nema veze sa hrvatskim narodom, ponavljam, ovo je više nego zaštita vitalnog interesa srpskog naroda, a pogotovo što su sporni zaključci doneseni dva sata posle potpisivanja sporazuma o gradnji mosta na Savi kod Gradiške. Ovde se igra igra i izaziva susedna zemlja da reaguje na te zaključke, ili da se radovi na mostu na Savi otegnu u nedogled, objasnio je Višković.

Prema njegovim rečima i nerešavanje pitanja graničnog prelaza u vezi sa mostom u Bratuncu, koji je izgradila Srbija 2017. godine, bruka je svih u BiH.

Srbija ga je izgradila svojim novcem, a mi ne možemo granični prelaz. Odgovor je da nemamo dovoljno novca, osim odobrenih oko 11 miliona KM, a granični prelaz košta 14,5. Fale 3,5 miliona KM i zato sam molio nadležne da uvedu izvođača radova, a da se u hodu reši ostatak novca, jer sada ne može zbog neformiranja Saveta ministara. Imam obećanja da će se tako postupati, rekao je Višković.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala