Amerika kaska za Rusijom i Kinom u hipersoničnom oružju (foto)

© Russian Defence Ministry / Uđi u foto-galerijuRaketa "avangard"
Raketa avangard - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Istraživačka služba američkog Kongresa objavila je izveštaj o razvijanju hipersoničnog oružja u SAD, Rusiji i Kini. IZ SAD su više puta naglašavali da na tom polju zaostaju za Rusijom, koja već poseduje hipersonično oružje kakvo trenutno nema nijedna druga zemlja na svetu.

Analitičari Istraživačke službe pri Kongresu SAD pripremili su izveštaj o svrsishodnosti razvoja hipersoničnog oružja.

Kako se navodi u dokumentu, u koji je uvid imala televizija RT — izvršena je analiza nakon zahteva Pentagona da se izdvoji 2,6 milijardi dolara za istraživanje u oblasti hiperzvuka, uključujući i 157,4 miliona dolara za program zaštite od te vrste oružja.

General Džon Hajten, šef Strateške komande Oružanih snaga SAD, veruje da hipersonično oružje može da uzvrati udar tamo gde je nemoguće ili nije poželjno korišćenje drugih sredstava.

Kako je ranije izjavio general Mark Mili — hipersonična sredstva su jedan od glavnih prioriteta u modernizaciji Amerike.

Trampov zahtev

Podsetimo — predsednik SAD Donald Tramp lično se u maju obratio Kongresu sa molbom da izdvoji sredstva za razvoj hipersoničnog oružja.

„Tražimo od Kongresa da investira više u hipersonično oružje. Mi imamo takve vrste (hipersoničnog oružja), koje su u fazi razvoja — vrste koje nikada niste videli i kakve ne možete ni da zamislite“, rekao je tada američki predsednik.

Istovremeno, u izveštaju se navodi da će, prema mišljenju brojnih stručnjaka — supersonična sredstva malo doprineti razvoju američke vojne moći.

© Foto : Ministry of Defence of the Russian FederationSlika ruskog strateškog raketnog sistema sa hipersoničkom jedinicom za planiranje
Amerika kaska za Rusijom i Kinom u hipersoničnom oružju (foto)  - Sputnik Srbija
Slika ruskog strateškog raketnog sistema sa hipersoničkom jedinicom za planiranje

„Kritičari ukazuju na nesigurnost u taktičkim i tehničkim zahtevima za hipersonično oružje, i na njegov mali doprinos vojnom potencijalu SAD, kao i da to nije neophodno sredstvo za pružanje otpora“, pojašnjava Istraživačka služba Kongresa.

Analitičari predlažu kongresmenima da razmisle u kakvim misijama će se koristiti hipersonično oružje, da li vredi vršiti istraživanja u toj oblasti, kao i pitanje — kako će takvo oružje uticati na stratešku stabilnost.

Aleksej Leonkov, vojni stručnjak i urednik časopisa „Arsenal otečestva“, rekao je da je u Pentagonu bilo odlučeno da se projekti različitih rodova vojske, koji su u vezi sa hipersoničnim oružjem — objedine u jedan program, koji bi do 2021. godine trebalo da predstavi svetu prvo hipersonično oružje iz SAD-a, koje bi trebalo da leti brzinom od najmanje šest maha. Kako je pojasnio Leonkov — takvo oružje zahteva ozbiljna finansijska ulaganja, a u vezi sa tim i nastaju sporovi.

„Namere Pentagona su prilično pragmatične. Po svaku cenu moraju da nabave to oružje za kopnene, vazdušne i morske snage. Stoga će odluka o finansiranju verovatno biti izlobirana i prihvaćena“, istakao je stručnjak.

U trci sa konkurentima

Aktivizacija SAD u oblasti hipersoničnog oružja u vezi je sa intenzivnim razvojem Kine i Rusije u toj sferi, smatraju saradnici istraživačke službe Kongresa.

„Iako je finansiranje ovih programa relativno ograničeno, Pentagon i Kongres pokazuju povećano interesovanje za razvoj i za što skoriju upotrebu hipersoničnih sistema. Ovo je delimično i posledica sve većeg interesovanja Rusije i Kine za tu tehnologiju. SAD su zbog toga skrenule pažnju na stratešku pretnju, koju predstavljaju hipersonična sredstva“, navodi se u izveštaju.

Analitičari smatraju da je Rusija razvila hipersonično oružje kako bi se suprotstavila američkim sistemima protivraketne odbrane, koji su raspoređeni na teritoriji SAD i Evrope.

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u foto-galerijuAvion MiG-31 sa hipersoničnom aerobalističkom raketom sistema „Kinžal“
Amerika kaska za Rusijom i Kinom u hipersoničnom oružju (foto)  - Sputnik Srbija
Avion MiG-31 sa hipersoničnom aerobalističkom raketom sistema „Kinžal“

Za Kinu je razvoj ove vrste oružja važan, ne samo zato što se pomoću njega mogu suprotstaviti sve razvijenijoj tehnologiji SAD, koja preti bezbednosti zemlje, nego i u „regionalnom kontekstu“ — u okviru strategije blokiranja prodora neprijatelja na određenu teritoriju.

U materijalu je ukazano da, za razliku od Moskve i Pekinga, SAD za sada ne rade na razvoju hipersoničnog oružja koje je u mogućnosti da nosi nuklearnu bojevu glavu.

Ruski arsenal

Kapetan Konstantin Sivkov, doktor vojnih nauka, ističe da u ovom trenutku samo Rusija poseduje hipersonično oružje.

„Rusija poseduje čitav niz hipersoničnog oružja. Za regionalno ratovanje imamo sistem „Cirkon“ (protivbrodske rakete) i sistem „Kinžal“. Takođe, raspolažemo i strateškim oružjem „Avangard“. Trenutno nijedna druga zemlja nema ništa slično tome“, tvrdi on.

Sivkov je dodao i da SAD ne poseduje naoružanje, koje bi moglo da funkcioniše na taktičkom nivou. Sa druge strane, Kina nema tehnologiju za stvaranje raketnog sistema, kao što je „Avangard“. Peking razvija rakete isključivo za rešavanje zadataka u konvencionalnom ratu.

© Foto : Jutjub/BORЯRuska raketa "Cirkon"
Amerika kaska za Rusijom i Kinom u hipersoničnom oružju (foto)  - Sputnik Srbija
Ruska raketa "Cirkon"

Međutim, Rusija je već prestigla svoje konkurente kada je reč o razvijanju hipersoničnog oružja. Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da će novi sistemi osigurati bezbednost zemlje na duži vremenski period.

„Naši najnoviji sistemi će garantovano osigurati bezbednost Rusije u prilično dugom periodu. Mislim da smo napravili značajan korak napred, i moramo otvoreno reći — prestigli smo naše konkurente kada je reč o stvaranju hipersoničnog oružja“, rekao je Putin.

Potcenjena snaga

Analitičari istraživačke službe pri Kongresu takođe opisuju rusko hipersonično oružje i ističu da, prema podacima američke obaveštajne službe — „Avangard“ navodno neće biti spreman za upotrebu pre 2020. godine.

„Nakon testiranja, koja su izvršena 2018. godine, predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da će sistem „Avangard“ biti uvršten u sastav naoružanja 2019. godine. Istovremeno, prema podacima američke obaveštajne službe, malo je verovatno da će raketni sistem početi sa radom pre 2020. godine. Portparol Pentagona Erik Pahon saopštio je da su do sada više slušali grandiozne izjave o uspehu, nego što su videli realne dokaze“, pišu autori izveštaja.

U međuvremenu, raketni sistemi su već počeli da stupaju u sastav naoružanja ruske vojske. Na primer, u Jasnenskom je izgrađena infrastruktura za raspoređivanje raketnog puka sa „Avangardom“ na borbenu dužnost. Planirano je da sistem bude u potpunosti razmešten do kraja ove godine.

U ovom trenutku, proizvodnja i isporuka „Avangarda“ ide po planu i bez prekida, saopšteno je 2. jula iz kancelarije potpredsednika Vlade Jurija Borisova.

Pored „Avangarda“, američki stručnjaci spominju i „Cirkon“ i „Kinžal“. Autori izveštaja sumnjaju u karakteristike rada sistema „Kinžal“, i napominju da njegovu sposobnost nisu proverile američke obaveštajne agencije.

Istovremeno, visoki zvaničnici Pentagona ne skrivaju da SAD zaostaju za Rusijom u oblasti hipersoničnog oružja.

„Vašington ubrzano pokušava da smanji jaz između njih i glavnih konkurenata“, smatra Aleksej Leonkov, i dodaje da će teško u bliskoj budućnosti ostvariti takav uspeh.

„Projekat, na kome sada rade SAD, predviđa da će bojeva glava moći da razvije hipersoničnu brzinu, ali ne može da dostigne brzinu, koju razvija ruski „Kinžal“, a takođe neće imati sposobnost da manevriše kao ta raketa. Vremenom će SAD pokušavati da poboljšaju svoje oružje, i pre ili kasnije će dobiti neku vrstu hipersoničnog oružja“, rekao je Leonkov.

Podsetimo — krajem juna je saopšteno da su SAD odlučile da odgode testiranje nove hipersonične rakete bar do kraja 2020. godine. Uzrok za to su problemi sa motorom, objavljeno je ranije iz kompanije „Rajteon“, koja razvija pomenuto oružje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala