Šta sve može ruski lovac Su-57

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u foto-galerijuVišenamenski lovac Su-57
Višenamenski lovac Su-57 - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
U Rusiji je počela masovna proizvodnja lovca pete generacije Su-57. Šta sve može taj avion, čime je sve opremljen i ko je bolji — ruska letelica ili američki avion F-35, analizirao je vojni ekspert Dmitrij Kornjev.

Ruski pilot Sergej Bogdan izvršio je 9. januara 2010. godine prvi let na avionu T-50-1, u trajanju od 47 minuta. Ta letelica će kasnije postati prototip prvog ruskog lovca pete generacije Su-57. Bilo je planirano da serijska proizvodnja aviona započne 2015. godine, ali okolnosti su bile drugačije i 2010. godine je postalo jasno da stvaranje i testiranje nove i veoma složene tehnike neće ići prema planu.

Prošle godine su se čak pojavile glasine o  mogućem zamrzavanju programa izrade aviona. Međutim, 2019. godine potpisan je ugovor sa ruskim Vazduhoplovnim snagama o isporuci 76 aviona Su-57, a 29. juna je saopšteno da počinje serijska proizvodnja dugoočekivane letelice.

Zašto je Su57 multifunkcionalan

Lovac Su-57 je univerzalna letelica, koja sa jednakim uspehom može da rešava i zadatke sticanja nadmoći u vazduhu, kao i zadatke presretanja meta male veličine uz gađanje kopnenih ciljeva. Avion ima sve karakteristike pete generacije — smanjenu radarsku vidljivost, sveobuhvatan pregled radarskog sistema, mogućnost integracije u jedinstveni informativni prostor operacije vazduh-zemlja,  supermanevrisanje, kao i „pametnu“ pilotsku kabinu.

Šta sve ima „pametna“ pilotska kabina Su-57

Kabina moderne letelice opremljena je moćnim računarskim sistemom, koji upravlja različitim delovima letelice. Ima multifunkcionalni ekrani u boji, prikazivanje informacija na prednjem staklu kabine, nišanjenje pomeranjem glave pilota, džojstik za upravljanje avionom i odabir mnogih funkcija jednim pokretom palca — sve to se naziva „staklena kabina“ ili „pametna kabina“.

Koliko je letelica vidljiva za radare

Prema pisanju portala „China.com“, „slaba uočljivost je obavezna karakteristika za avione pete generacije, a to je uvek dovođeno u pitanje kada je reč o Su-57“.

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u foto-galerijuVišenamenski lovci Su-57 na demontracionom letu u okviru aero-mitinga "Armija 2018" na aerodromu Kubinka
Šta sve može ruski lovac Su-57 - Sputnik Srbija
Višenamenski lovci Su-57 na demontracionom letu u okviru aero-mitinga "Armija 2018" na aerodromu Kubinka

Međutim, dizajn Su-57 predstavlja kompromis između „stelt“ tehnologije, savremenih materijala i zahteva da se obezbede supermanevrisanje i visoke performanse leta. U konstrukciji aviona primenjuju se kompozitni materijali, savremena tehnologija lepljenja velikih panela i skrivene zakovice, koje se tradicionalno koriste u radu sa metalom. Prilikom izrade Su-57, eliminisano je odbijanje radarskih talasa od  lopatica turbina mlaznih motora, a to je jedan od razloga velike radarske vidljivosti kod savremenih aviona. Oblik vazdušnih kanala Su-57 toliko je specifičan da pruža gotovo potpunu zaštitu motora od radarske detekcije. U mehaničkoj konstrukciji aviona skoro poptuno izostaju pravi uglovi, koji klasične avione čine dovoljno lakim metama za radare. Vidljivost Su-57 znatno je manja, nego kod prilično modernih letelica tipa Su-35.

Supermanevrisanje Su-57

Portal „China.com“ je kao još jedan adut Su-57 naveo i njegovo supermanevrisanje. Treba napomenuti da se kod savremenih letelica to postiže na više načina. Za to je pre svega zaslužna aerodinamičnost konstrukcije.

Sistem upravljanja omogućava da se manevri izvode asinhrono i efikasnije. Na primer, dva vertikalna repa aviona mogu da menjaju svoj položaj pod različitim uglovima i u različitim pravcima. Supermanevrisanju doprinose i motori sa promenljivim vektorom potiska. Pod uslovom da snaga motora može da prevaziđe borbenu težinu aviona, postoji mogućnost upravljanja letelicom u vazduhu na razne načine — avion može da „stoji na repu“, da se okrene za 360 stepeni unapred i unazad, da izvrši naglo kočenje, kao i neočekivane okrete.

Problemi sa motorom

Italijanski vojni portal „Gli Occhi della Guerra“ je pisao da su motori Su-57 njegova Ahilova peta. Reč je o turbomlaznom motoru „Proizvod 30“, koji, prema pisanju portala, neće biti instaliran na letelicu do najranije 2023. godine.

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u foto-galerijuVišenamenski lovci Su-57 nadleću Kremlj povodom Dana pobede u Moskvi.
Šta sve može ruski lovac Su-57 - Sputnik Srbija
Višenamenski lovci Su-57 nadleću Kremlj povodom Dana pobede u Moskvi.

Zaista, prvi prototipi letelice Su-57 poseduju motor iz prethodne generacije. Izgradnja motora „Proizvod 30“, koji se razvija specijalno za taj projekat, mnogo se odužila. Karakteristike Su-57 će sa novim motorom biti bolje, ali činjenica je da avion i sa motorom koji sada poseduje ispunjava kriterijume pete generacije i zahteve ruskog vazduhoplovstva.

Pogled iz pilotske kabine od 360 stepeni

Za Su-57 je kreiran najnoviji radarski sistem Š-121, koji uključuje nekoliko radara sa faziranom antenskom rešetkom. Takvi radari pružaju maksimalni domet i tačnost definisanja objekata, a takođe omogućavaju digitalnu obradu primljenih informacija.

Osim radara, koji je instaliran u prednji deo aviona, radarski sistem obuhvata i dva radara za bočno skeniranje, kao i dva radara u prednjim delovima krila aviona. Takav radarski sistem omogućava sveobuhvatni pregled i za pilota i za kompjuterski sistem. Informacije o metama se prikazuju i na multifunkcionalnim ekranima u pilotskoj kabini, kao i na indikatoru na prednjem staklu u kabini. Informacija se može preneti i drugim avionima, štabovima, raketama, kopnenim snagama...

Pored toga, u letelici je instaliran najnoviji navigacioni sistem, koji kombinuje mogućnosti GPS I GLONASS navigacije. Podaci o lokaciji aviona u realnom vremenu koriste se i u sistemima za upravljanje oružjem, što je neophodno za upotrebu većine raketa i bombi.

Čime je naoružan ruski lovac

Specijalno za Su-57 napravljene su i prave se nove vrste naoružanja i modernizuju se ranije razvijene rakete za instaliranje u unutrašnji deo za naoružanje u avionu. Skriveno razmeštanje raketa i bombi u unutrašnjosti aviona značajno smanjuje radarsku uočljivost letelice. Su-57 ima dve vrste unutrašnjih odseka za naoružanje — veliki deo ispod trupa namenjen za velike rakete srednjeg i dugog dometa, koje gađaju kopnene i vazdušne mete, kao i dva mala dela, koji se nalaze ispod krila i namenjeni su za rakete kratkog dometa koje gađaju vazdušne mete.

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Uđi u foto-galerijuVišenamenski lovac Su-57
Šta sve može ruski lovac Su-57 - Sputnik Srbija
Višenamenski lovac Su-57

Za dalekometne, zapravo, strateške misije, za Su-57 su modernizovane taktičke krstareće rakete H-59MK2 klase vazduh-zemlja, koje su uspešno testirane u Siriji. S obzirom na domet Su-57, takve rakete mogu da unište strateški važne ciljeve u dometu do 2.000 kilometara od aerodroma, na kojem su bazirani udarni avioni.

Osim toga, za ruske borce pete generacije razvijaju se bombe raznih kalibara na navođenje. Ispituju se rakete „vazduh-vazduh“ dugog dometa, koje će takođe biti u sastavu budućeg arsenala Su-57.

Su-57 ili F-35 — ko je bolji

Poređenje savremenih letelica iz različitih zemalja je veoma nezahvalan zadatak. I američki F-35 i ruski Su-57 su avioni pete generacije, ali je F-35 proizveden u više od 400 primeraka, dok postoji nešto više od deset proizvedenih lovaca Su-57.

Su-57 ima veću brzinu i domet. Borbeni radijus Su-57 bez dodatnog sipanja goriva iznosi 2.000 kilometara, maksimalna brzina je 2,45 maha, dok kod F-35 isti pokazatelji iznose 1.093 kilometara i 1,6 maha.

© AP Photo / Ariel SchalitAvion F-35 izraelskih vazdušnih snaga
Šta sve može ruski lovac Su-57 - Sputnik Srbija
Avion F-35 izraelskih vazdušnih snaga

Naravno, ukoliko se Su-57 sretne licem u lice sa F-35 u vazdušnoj borbi i ukoliko dođe do borbe izbliza, onda će gotovo sigurno Su-57 biti efikasniji, jer je stvoren kao avion sa supermanevrisanjem. Međutim, u realnoj borbenoj situaciji sve zavisi od kvaliteta informativne podrške borbene operacije sa jedne ili druge strane, stepena pripreme operatora aviona za dalekosežno radarsko otkrivanje i uvežbanosti koordinacije aviona i informativnih sredstava. Ovde se ne može zanemariti opsežno iskustvo tokom vežbi i priprema pilota na 400 primeraka F-35. Američki avion ima nedostataka, ali taj avion koriste vazduhoplovne snage nekoliko zemalja. U tom smislu, Su-57 tek sustiže F-35. U određenom smislu, to je povoljnija pozicija, jer postoji mogućnost da se uzme u obzir iskustvo u primeni nove vazduhoplovne tehnike.

Glavni ruski avion do sredine 21. veka

Proizvodnja 76 aviona serije Su-57 pokrenuta je u fabrici u Komsomoljsku na Amuru (Daleki istok). Može se pretpostaviti da će proizvodnja tog broja aviona trajati najmanje 5 do 7 godina. Najmanje tri puka ruskih vazduhoplovnih snaga će biti opremljeni sa Su-57. Takođe se veruje da će ruski lovac Su-57 do sredine 21. veka biti glavna borbena platforma ruskih lovaca.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala