Uspešno ste se registrovali!
Molimo vas, ulogujte se putem linka koji vam je poslat na

Vratite zlato kući: Kako Evropa može da se finansijski osamostali

CC0 / Pixabay / Zlatne poluge i novac
Zlatne poluge i novac - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na teritoriji Nemačke trenutno se čuva samo 53 odsto nemačkog zlata, dok se ostatak nalazi u Njujorku i Londonu. Stručnjaci ocenjuju da se Nemačka mora osloboditi zavisnosti od hegemonije američkog dolara, a jedan od načina da se to ostvari jeste da se zlato iz inostranstva vrati u zemlju.

„Putin pokazuje šta treba da se radi — hajde da i mi vratimo naše zlato iz Njujorka i Londona u Nemačku. Suverena zemlja mora imati suverenu monetarnu politiku“, napisao je na svom profilu na Tviteru početkom avgusta Anton Frizen, poslanik Bundestaga iz stranke Alternativa za Nemačku.

Frizen je rekao da se stranka Alternativa za Nemačku zalaže za obnavljanje suvereniteta Nemačke, a to se ne odnosi samo na saradnju na nivou vojske ili specijalnih službi, nego i na monetarnu politiku.

„Ako strane obaveštajne službe mogu veoma lako da deluju na nemačkom tlu, onda se može govoriti samo o ograničenom suverenitetu. A ako se nemačko državno zlato čuva uglavnom u Njujorku i Londonu, onda bi u slučaju, na primer, rata — Nemačka izgubila zlato. Ako se pogorša kriza evra i evrozona propadne, što uopšte nije neverovatan scenario, možda će nam zlato biti potrebno za pokriće nove nacionalne valute, koju ćemo tada morati da stvorimo“, objasnio je nemački poslanik.

Sve zavisi od Merkelove

Sputnjik se obratio Federalnoj banci Nemačke kako bi saznao koliki se udeo nemačkih rezervi zlata čuva na teritoriji zemlje, a koliki van njenih granica.

„Koncept skladištenja zlata je predviđao da će se do 2020. godine polovina rezervi zlata Nemačke čuvati u sefovima ’Federalne banke‘ u Frankfurtu na Majni. To je postignuto i pre planiranog roka, 2017. godine, tako da su skladišta zlata zatvorena“, izjavio je predstavnik „Federalne banke“.

Prema rečima Frizena, „Federalna banka“ je formalno nezavisna, ali je, naravno, njena politika zavisila i zavisi od nemačke kancelarke, a samim tim i od politike savezne Vlade Nemačke.

„Mogu reći da ova vlada očigledno nije zainteresovana da preduzme mere, neophodne za obezbeđivanje suvereniteta Nemačke u oblasti monetarne politike. To me ne iznenađuje, jer ’crno-crvena‘ koalicija takođe ne čini ništa ni u ekonomskoj ni u vojno-strateškoj sferi da bi umanjila trenutno veliku zavisnost Nemačke od SAD“, ocenio je poslanik.

Gde se nalazi Nemačko zlato?

Još 2017. godine održana je javna rasprava na temu značajnog dela nemačkih monetarnih rezervi koji se čuva u inostranstvu, a prema mišljenju mnogih stručnjaka — njega bi trebalo vratiti u Nemačku.

Poslanik Bundestaga i stručnjak za tržište zlata Peter Bjoringer je pokrenuo inicijativu pod nazivom „Vratite naše zlato kući“. Frizen je u intervjuu za Sputnjik otkrio podatke o količini nemačkog zlata.

© AP Photo / Mike Groll, FileZlatne poluge
Vratite zlato kući: Kako Evropa može da se finansijski osamostali - Sputnik Srbija
Zlatne poluge

„Prema rečima gospodina Bjoringera — trenutno se samo 53 odsto nemačkog zlata čuva na teritoriji Nemačke. U Frankfurtu je skladišteno 1710 tona, dok se u Njujorku nalazi 1237 tona, a u Londonu 432 tone. Iz Pariza smo odavno doneli svoje zlato. Do 2017. godine naše rezerve zlata su čuvane kod naših bliskih saveznika u Francuskoj. To smo uspeli i nisu se desile nikakve diplomatske krize i problemi. To je, naravno, dugoročan proces, tako da će za to biti potrebno neko vreme“, ocenio je nemački poslanik.

Šta je zajedničko Putinu i Šarlu de Golu?

Frizen je takođe istakao da se francuski državnik Šarl de Gol može smatrati primerom koji treba slediti u svakom smislu.

„Drugim zemljama je onemogućio pristup francuskom zlatu. On je zahtevao od SAD da razmene francuske rezerve dolara za zlato, a zatim da pošalju to zlato u Francusku. On je 60-ih godina prošlog veka radio ono što ja i stranka Alternativa za Nemačku zahtevamo danas“, objasnio je Frizen.

Prema njegovom mišljenju — trenutna politika Rusije i predsednika Vladimira Putina o kupovini zlata, kao i nekadašnja politika De Gola, podudaraju se sa kontekstom i zahtevima njegove stranke.

Dolar kao glavna svetska valuta i zlato

„Još jedna važna tačka je nezavisnost od vodeće svetske valute — dolara“, dodao je Frizen.

„Veliki broj zemalja, među kojima su i Rusija, Kina i Iran, rade na tome da stave tačku na dominaciju i hegemoniju dolara. U tom kontekstu važan korak bi bio vraćanje nemačkog zlata iz SAD, što bi bilo veoma poželjno“, ocenio je nemački poslanik.

CC0 / / Dolari
Vratite zlato kući: Kako Evropa može da se finansijski osamostali - Sputnik Srbija
Dolari

Prema njegovim rečima — on bi čak otišao korak dalje i zahtevao bi prodaju američkih državnih obveznica i kupovinu zlata, kako su to učinile Kina i Rusija, da bi na taj način postali nezavisniji od američkog dolara.

Frizen je istakao da je zlato najbolje sredstvo za postizanje globalne stabilnosti.

Velike banke i „Masterkard“ — protivnici zlata

Međutim, u svetu postoje velike uticajne sile koje žele da sačuvaju novac koji nije pokriven zlatom, ili da ga potpuno eliminišu. One nisu zainteresovane da valute pokrivaju zlatom i da ih na taj način ojačaju, jer bi to uticalo na finansijsku industriju, koja bukvalno ni iz čega stvara milijarde, i to putem spekulacija.

Prema rečima Frizena — „protivnici zlata“ su platni sistemi „Visa“ i „Masterkard“, kao i velike međunarodne banke.

„Oni rade za društvo koje ne poseduje gotovinu i definitivno će se aktivno protiviti tome. Ne treba potcenjivati snagu takvih banaka, koje deluju na globalnom nivou“, rekao je Frizen.

„Na kraju krajeva, svaki ozbiljan političar ima zadatak da obezbedi potpuni suverenitet Nemačke, uključujući i monetarnu i finansijsku oblast, između ostalog i vraćanjem nemačkog zlata u domovinu“, zaključio je sagovornik Sputnjika.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala