Švajcarci pišu o lažnoj „crnogorskoj crkvi“: Intiman odnos sa državnom silom

© Sputnik / Nebojša PopovićZastave Crne Gore i NATO-a
Zastave Crne Gore i NATO-a - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Švajcarski list „Noje cirher cajtung“ piše o pokušajima „makedonske“ i „crnogorske“ crkve da se otcepe od Srpske pravoslavne crkve, ocenjujući da je, iz ugla politike, nacionalna crkva primamljiva, i to kao način za utvrđivanje nacionalnog identiteta.

U tekstu „Pravoslavna crkva se kruni na rubovima“ ovaj list piše da pravoslavne crkve oduvek gaje „intiman odnos sa državnom silom“, kao i da se sada, „po ukrajinskom uzoru“, i u Severnoj Makedoniji i u Crnoj Gori vide tendencije odvajanja crkve.

„Za Makedonsku pravoslavnu crkvu autokefalnost je ključna. Ta crkva se 1967. godine proglasila nezavisnom od Srpske pravoslavne crkve. Do danas ni srpska niti bilo koja druga pravoslavna crkva ne priznaju taj potez, tako da je ’makedonska crkva‘ izolovana u pravoslavnom svetu“, piše list i dodaje da ona, i pored toga, može da računa na podršku državnog rukovodstva.

Kada se radi o Crnoj Gori, tamo i dalje većina sveštenstva i vernika pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ističe švajcarski list i dodaje da je projekat „crnogorske pravoslavne crkve“ ostao „elitni“.

„Podršku nalazi u onim političkim i kulturnim elitama koje se trude u stvaranju sopstvenog nacionalnog identiteta Crnogoraca, i to u vidu razgraničenja od Srbije. Državno rukovodstvo, predvođeno dugogodišnjim ’regentom‘ Milom Đukanovićem, dugo je u crkvenom konfliktu zauzimalo ulogu posrednika, međutim, to se nedavno promenilo, i to od kada se Đukanović izjasnio za autokefalnost“, navodi se u tekstu.

„Planira se sporni zakon, koji predviđa da u državnom vlasništvu budu svi crkveni objekti koji su sagrađeni državnim novcem i koji su sagrađeni pre 1918. godine, kada je Crna Gora postala deo Kraljevine SHS, a Srpska pravoslavna crkva pribojava se da će joj novim zakonom biti oduzet veliki broj crkava i manastira, a zatim predat ’crnogorskoj pravoslavnoj crkvi‘“, piše „Noje cirher cajtung“.

Ističe se da je Venecijanska komisija Saveta Evrope kritikovala predloženi zakon kao „nejasan“ i preporučila je da se napravi jasna razlika između svojinskog prava države i prava na korišćenje objekata od strane neke religijske zajednice, a podrška srpskoj strani stigla je i iz Istanbula, gde je patrijarh Vartolomej rekao da neće podržati one koji bi da cepaju Srpsku pravoslavnu crkvu.

„Ta uzdržanost bi se mogla objasniti time što Konstantinopolj gaji znatno opušteniji odnos sa Srpskom pravoslavnom crkvom nego sa Moskovskom patrijaršijom, sa kojom je u konkurenciji za prevlast u pravoslavnom svetu. Uz to, ekumenska patrijaršija, naprosto, sebi ne može da dozvoli novu crkvenu svađu, pogotovo zato što još nijedna pravoslavna crkva nije priznala dodelu autokefalnosti ukrajinskoj crkvi“, zaključuje se u tekstu.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala