U središtu Mlečnog puta otkriven par „gigantskih mehura“

CC0 / Pixabay / Da li se u jezgru Mlečnog puta nalazi crna rupa?
Da li se u jezgru Mlečnog puta nalazi crna rupa? - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Međunarodni tim naučnika, koji koristi Južnoafričku opservatoriju za radio astronomiju i „MeerKAT“ teleskop, saopštio je da je otkrio par ogromnih mehura u središtu Mlečnog puta, koji izgledaju kao veliki peščani sat.

Naučnici smatraju da je to jedna od najvećih struktura koja je ikada zapažena u našoj galaksiji i da je verovatno rezultat visokoenergetske erupcije koja se dogodila u blizini supermasivne crne rupe Mlečnog puta pre više miliona godina.

Uprkos tome što već dugo postoji u našoj matičnoj galaksiji, tek je odnedavno moguće uočiti je, zahvaljujući naprednim instrumentima teleskopa, koji mogu detektovati radio emisiju i kroz guste oblake svemirske prašine.

Naučnici su u novom radu, koji je objavljen ove nedelje u časopisu „Nature“, opisali strukturu u obliku peščanog sata — dugačka je nekoliko stotina svetlosnih godina.

„Središte naše galaksije je relativno mirno, u poređenju sa drugim galaksijama sa vrlo aktivnim centralnim crnim rupama“, rekao je Ijan Hejvud sa Univerziteta u Okfordu, glavni autor studije, a prenosi RTS.

Kontinent Velika Adrija - Sputnik Srbija
Naučnici pronašli izgubljeni kontinent koji leži duboko ispod Balkana

„Uprkos tome, centralna crna rupa Mlečnog puta može, s vremena na vreme, postati netipično aktivna. Moguće je da je jedna takva aktivnost pokrenula događaje koji su rezultirali konstrukcijom nalik na peščani sat“, objasnio je Hejvud.

Prema mišljenju članova istraživačkog tima — novo otkriće bi moglo pomoći u rešavanju prethodnih misterija i pružiti odgovore o prirodi i o nastanku magnetnih filamenata, koji su primećeni još osamdesetih godina prošlog veka.

Ove strukture su duge nekoliko desetina svetlosnih godina i široke su jednu svetlosnu godinu.

„Radio mehuri otkriveni ’MeerKAT-om‘ sada mogu da rasvetle poreklo filamenata“, rekao je Farhad Jusef-Zadeh sa Univerziteta „Nortvestern“.

​Više od 100 filamenata je u relaciji sa novootkrivenim mehurima. Tim naučnika je vršio ultra-precizna osmatranja centra naše galaksije i otkrio je da su „mehuri — blizanci“, odnosno — da su skoro jednaki i po obimu i po obliku, što sugeriše da su nastali tokom nasilnog praska.

„Ovi ogromni mehuri do sada su bili sakriveni odsjajem izuzetno svetlih radio emisija iz centra galaksije“, rekao je Fernando Kamilo iz Južnoafričke astronomske opservatorije u Kejptaunu.

On je dodao da smo sa ovim neočekivanim otkrićem postali svedoci manifestovanja procesa kao što su galaktičko odlivanje energije i materije u Mlečnom putu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala