Šta je pokazalo istraživanje u Crnoj Gori o odnosu prema Srbima

© Sputnik / Nebojša PopovićPodgorica
Podgorica - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava iz Podgorice (CEDEM) pokazalo je da Crnogorci najveću distancu imaju prema Romima, a gotovo da je nemaju prema Srbima, dok Srbi u toj državi najveću distancu imaju prema Albancima, a gotovo je nemaju prema Crnogorcima.

Kako prenosi podgorički portal CdM, posle Roma najveću distancu Crnogorci imaju prema Albancima, pa prema Hrvatima, a metodolog CEDEM-a Miloš Bešić je kazao da podaci iz istraživanja ukazuju da Crnogorci gotovo nimalo ne iskazuju distancu prema Srbima.

„Ukoliko se pogleda tabela ukupnog međuetničkog distanciranja, može se videti da je najosetljiviji ’ajtem‘ — da ima rukovodeći položaj u mojoj državi, što će reći da najvećim delom i ova minimalna distanca koju iskazuju Crnogorci prema Srbima, u suštini, nije etnička, već politička“, rekao je Bešić.

Bešić je dodao da jednako, kao što su izmerili da gotovo nema distance koju iskazuju Crnogorci prema Srbima, važi i obrnuto, tj. Srbi gotovo da nemaju distancu prema Crnogorcima.

„Opet, kao i u prethodnom slučaju, najosetljiviji ’ajtem‘ je — da ima rukovodeći položaj u mojoj državi. Drugim rečima, i distanca koju iskazuju Srbi prema Crnogorcima u najvećoj je meri politička, a ne etnička. No, Srbi iskazuju, komparativno, značajno viši nivo distanciranja u odnosu na pripadnike ostalih etničkih grupacija u poređenju sa Crnogorcima“, rekao je Bešić.

On je kazao da najveći stepen distanciranja oni koji se etnički izjašnjavaju kao Srbi u Crnoj Gori iskazuju prema Albancima, a zatim prema Romima.

„No, visoke vrednosti merimo i kada je reč o distanciranju prema Hrvatima, a nešto niže, iako još komparativno visoke, kada je reč o distanciranju prema Bošnjacima i Muslimanima“, naveo je Bešić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala