Nova „lična karta“ u venama dlana

CC0 / piksabej / Dlan
Dlan - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Kineski naučnici su razvili tehnologiju „Ervejv“, koja omogućava da se identifikuje neka osoba na osnovu venskog sistema dlana, uz pomoć veštačke inteligencije, što bi moglo da postane nova vrsta „lične karte“, rekao je generalni direktor kompanije „Ervejv“ Sje Ćinglu.

Tehnologija je još uvek novitet i nije široko rasprostranjena. Međutim, Ćinglua smatra da je to samo pitanje vremena.

„Stvaranje bilo kakvog novog proizvoda na početku treba da prođe proces priznavanja, popularizacije i prihvatanja, isto kao što je nekada bilo sa kju-ar (QR) kodom. Tada niko nije očekivao da će postati popularan. Nadam se da će našu tehnologiju javnost prepoznati u kratkom roku i da će se svuda koristiti, pokrivajući sve aspekte života“, ocenio je on.

Sistem već u upotrebi

Tehnologija se za sada koristi samo u tehnološkim parkovima u Guangdžou, ali je kompanija već počela da sklapa ugovore sa drugim gradovima i regionima. Krajnji cilj ove tehnologije je da učini da naše telo postane glavni dokument, što znači da neće biti potrebno da osoba poseduje pasoš ili drugi lični dokument.

„Suština ’Ervejv‘ tehnologije je da pomoću tehnologije skeniranja ’FVR‘ kodiramo informaciju venskog sistema dlana. Dobijeni kod će biti nova vrsta lične karte. Zameniće lične karte, vozačke dozvole, bankovne kartice, kartice za popust i prolaz“, objašnjava stručnjak.

CC0 / piksabej / Ovu tehnologiju je nemoguće hakovati...
Nova „lična karta“ u venama dlana - Sputnik Srbija
Ovu tehnologiju je nemoguće hakovati...

Kompanija „Ervejv“ je već razradila sopstveni sistem plaćanja. Korisnici jednostavno preuzimaju aplikaciju „Kaktus“ (igra reči, jer na kineskom kaktus znači „dlan besmrtnog“) i popunjavaju svoj nalog za kupovinu pomoću specijalnih „Ervejv“ terminala. Osim toga, kompanija trenutno planira da poveže dlan sa bankovnom karticom korisnika (na primer, sa finansijskim računom).

Hakovanje nemoguće

Ćinglu tvrdi da je skoro nemoguće hakovati tehnologiju, za razliku od sistema „Fejs aj di“ ili skenera za otisak prsta. Razlog za to je što svaki čovek poseduje jedinstvenu strukturu vena, ali i zbog toga što, za razliku od lica, vene nije moguće skenirati na ulici. Pored toga, još ne postoji tehnologija za simulaciju ljudskog venskog sistema.

„Za razliku od tehnologije za prepoznavanje lica, ’Ervejv‘ skenira unutrašnje organe, ono što je skriveno od svih i što je nemoguće videti. Zbog toga je i kopiranje nemoguće, a sistem je bezbedniji. Štaviše, kod svakog čoveka se na samo 10 kvadratnih milimetara dlana, debljine dva centimetra nalazi jedinstven isprepletani sistem krvnih sudova i kapilara“, objašnjava stručnjak.

Još nije jasno kako će se tehnologija „Ervejv“ pokazati u budućnosti, ali već sada je ovaj ambiciozni projekat u stanju da promeni našu predstavu o čuvanju podataka i informacionoj bezbednosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala