Eparhija istočnoamerička proslavila osam vekova autokefalnosti SPC, čestitao i Tramp

© TV HramJubilej SPC u SAD
Jubilej SPC u SAD - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
U katedralnom Hramu Svetog Save u Bostonu u petak i subotu, 1. i 2. novembra, velikim liturgijskim sabranjem Eparhija istočnoamerička proslavila je osam vekova autokefalnosti SPC, saopštila je televizija „Hram“.

Proslava je počela u petak večernjim bogosluženjem kojim je načalstvovao arhimandrit dr. Maksimos Konstas, viši akademski istraživač na Bogoslovskom fakultetu Časnog krsta u Bostonu, dok je episkop istočnoamerički Irinej stajao u tronu i blagosiljao, a molitveno je bio prisutan i episkop zapadnoamerički Maksim.

U nastavku večernje službe usledilo je blagosiljanje ilitona — ubrusa koji predstavlja pelene u kojima je bogomladenac povijen i koji predstavlja plaštanicu u koju beše mrtvi Hristos povijen i položen u novom grobu.

U ovim ilitonima će biti postavljeni antiminsi koje je episkop istočnoamerički Irinej osvetio u subotu pred početak svete arhijerejske liturgije. U antiminsima ugrađene su čestice moštiju Svetog Mardarija, koji je prvi srpski velikomučenik koji je toliko nastradao od svog sveštenstva i svog naroda. Čestice njegovih moštiju će od sada biti na svakom oltaru Eparhije istočnoameričke. Takođe, zajedno sa česticama moštiju Svetog Mardarija Libertivilskog, u novoosvećenim antiminsima ugrađene su i čestice moštiju Svetih Hercegovačkih mučenika.

© TV HramKatedralni Hram Svetog Save u Bostonu
Eparhija istočnoamerička proslavila osam vekova autokefalnosti SPC, čestitao i Tramp - Sputnik Srbija
Katedralni Hram Svetog Save u Bostonu

Nakon osvećenja antiminsa episkop istočnoamerički Irinej sa sveštenstvom i vernim narodom dočekao je preosvećenog episkopa zapadnoameričkog Maksima, koji je načalstvovao svetom arhijerejskom liturgijom u Sabornom hramu Svetog Save u Bostonu.

Vladika Maksim je u svojoj besedi vernicima istakao da ovaj višestruki jubilej i ovo sabranje sve nas na novi način i iznova povezuju sa Gospodom, nadahnjujući nas za ljubav prema Gospodu i prema bližnjima, kao i za naš istinski život u Hristu.

„Istina u ovom životu prolazi kroz provere i nikada nije tako očigledna. Ništa što je istinito nije sasvim očigledno nego traži prihvatanje, slobodu čovekovu i odmeravanje, i to je Sveti Mardarije iskusio u svome životu, a ja danas želim da vam skrenem pažnju i na još jednu ličnost koja je poput Svetog Mardarija ličnost koja ljubi Gospoda i sav svoj život posvećuje Gospodu, a to je vaš ljubljeni arhijerej episkop Irinej, koga vi znate isto kao ja i znate njegovu revnost, njegovu žar prema Gospodu. Zbog toga želim da mu se zahvalim na pozivu da budem učesnik ovog veličanstvenog sabranja i da istaknem pred svima vama tu potrebu da jedni druge volimo, da podstičemo i hrabrimo, da bismo bili dostojni naslednici Svetog Mardarija i svih onih svetih onih koji su sledbenici Hristovi“, istakao je episkop Maksim.

© AP Photo / Manuel Balce CenetaDonald Tramp
Eparhija istočnoamerička proslavila osam vekova autokefalnosti SPC, čestitao i Tramp - Sputnik Srbija
Donald Tramp

Vladika Irinej zahvalio je svima koji su se odazvali pozivu da saborno i na tlu Eparhije istočnoameričke proslavimo 800 godina autokefalnosti SPC. On se zahvalio i episkopu Maksimu u svoje ime, u ime sveštenstva i vernog naroda Eparhije istočnoameričke zbog toga što je došao da predvodi svetu arhijerejsku liturgiju, prvu liturgiju koja je služena nad novoosvećenim antiminsima Eparhije istočnoameričke. Kako je istakao, to za njega predstavlja veliku čast jer je vladika Maksim jedan od najvećih današnjih teologa i priznat je kao takav u čitavom svetu.

Nakon liturgije na kojoj se pričestio veliki broj sabranog vernog naroda upriličena je svečana trpeza za sve sabrane vernike, a održana je i Svečana akademija koja je počela intoniranjem originale verzije srpske himne i zdravicom srpskom narodu. Usledili su nastupi folklornog ansambla „Gračanica“ iz Bostona, trija „Pokret“ iz Beograda, pevačkog društva „Lira“, čiji su članovi sabrani iz svih krajeva Amerike, a nastupila je i glumica Katarina Radivojević.

Proslavi osam vekova autokefalnosti SPC u organizaciji Eparhije istočnoameričke prisustvovali su i ambasador Republike Srbije Đerđ Matković, ambasador Republike Srpske Obrad Kesić, veliki broj predstavnika diplomatskog kora i sestrinskih pravoslavnih crkava sa područja Amerike.

U okviru proslave osam vekova SPC Crkve u Bostonu sabrani verni narod imao je prilike da uživa u projekciji filma o Svetom Mardariju Libertivilskom „Tihi kutak Hristov“, u režiji Radosava Raja Jevrića, a u produkciji Manastira Ostrog.

Ovaj značajan jubilej Srpske pravoslavne crkve nadležnom arhijereju Eparhije istočnoameričke, episkopu Irineju i vernicima na prostoru te eparhije čestitao je i patrijarh srpski Irinej, ali i predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala