To je fejk! Kako je raskrinkana brutalna laž „Njujork tajmsa“ o Rusiji

© AFP 2022 / Emmanuel DunandNjujork Tajms
Njujork Tajms - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Američki list „Njujork tajms“ objavio je netačnu vest da je Rusija, navodno, ometala evakuaciju bolesnog vojnog atašea SAD iz Moskve, napisala je na Fejsbuku zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Kako je napisala Zaharova, članak je objavljen 2. novembra, a dve nedelje ranije Ministarstvo inostranih poslova Rusije na molbu lista poslalo je objašnjenje kako su se razvijali događaji na dan kada je američki vojni ataše napustio Moskvu.

U komentaru MIP-a je navedeno da je „pet i po sati pre zakazanog vremena poletanja upravo avio-prevoznik odložio poletanje za pola sata“. Pritom, ruska strana je preduzela sve napore kako bi kašnjenje bilo minimalno.

Problemi su bili izazvani time što prevoznik nije pravilno sastavio dokumenta stranih lekara koji su doleteli specijalnim avionom i koji su pogrešno bili uvršteni u sastav posade.

Tada je za ispravku dokumenta bilo potrebno 20 minuta. To nije odložilo sletanje, koje je počelo 40 minuta pre poletanja, dok je poletanje izvedeno pet minuta pre najavljenog.

To je fejk: raspolagati sa činjenicama i ne objaviti ih, iskrivljivati materijale izvora. Ovakav članak je skandal. Čist falsifikat“, izjavila je Zaharova.

Ona je naglasila da je teza o navodnom zadržavanju leta bila argumentovano odbačena, ali list je namerno sakrio hronologiju događaja koja je izložena u komentaru Ministarstva inostranih poslova Rusije, a zatim izvrnuo sliku događaja.

„Avion je poleteo pet minuta pre planiranog vremena koje je najavila avio-kompanija, što u principu obesmišljava priču o namernom zadržavanju linije!“, zaključila je portparolka MIP-a Rusije.

Zaharova je navela i tekst komentara MIP-a Rusije koji je bio poslat američkom listu 11. oktobra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala