Crna Gora: Uvesti strože kazne za pucanje na veseljima?

Pratite nasTelegram
Zbog nelegalnog koršćenja oružja na javnim skupovima i veseljima trebalo bi uvesti strože kazne, kazao je kriminolog Velimir Rakočević.

Iako je šenlučenje strogo zakonom zabranjeno, on je za „Novu M“ rekao da bi u tom smislu trebalo osmisliti dobru strategiju kako bi se taj problem rešio, preneo je Tanjug.

Iako je zakonom zabranjeno, nije retkost da se u Crnoj Gori na brojnim veseljima i skupovima koristi oružje, što često dovede do nemilih događaja. Rakočević smatra da se problem može prevazići jedino promenom svesti građana, ali dok se to ne desi, kaže da bi trebalo pooštriti kaznenu politiku sudova.

„Sankcije nisu adekvatne, imajući u vidu težinu delikta. Zakonom o javnom redu predviđen je prekršaj svakom ko puca na javnom skupu bez odobrenja i zato se može izreći kazna zatvora do 60 dana. Svaka upotreba oružja, što je suprotno zakonu, vrlo je težak delikt, jer vrlo često izaziva konkretnu opasnost po život ljudi i zbog toga bi trebalo razmisliti da se sankcije pooštre“, kaže Rakočević.

On tvrdi da u rešavanju ovog problema nedostaje dobro osmišljena strategija, a kao jedan od važnijih uzroka šenlučenja navodi i široku dostupnost oružja.

„Imajući u vidu da se radi o klasičnom vidu organizovanog kriminaliteta, onda je ta dostupnost više izražena, zato što mi po geostrateškom položaju predstavljamo takozvani južni kraj balkanske rute. Dakle, ne kao država gde dolazi do krijumčarenja oružja, ali kao država preko koje prelaze određeni kanali krijumčarenja, i samim tim postoji mogućnost da nešto od tog oružja ostane na našoj teritoriji“, rekao je on.

Nedavno je jedan ovakav metak pogodio ženu na veselju u Nikšiću, a prema rečima Rakočevića danas je toga ipak manje nego što je nekada bilo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala