Trenutak udara koji je potopio norvešku fregatu tokom vojnih manevara NATO-a /video/

Pratite nasTelegram
Norveške vlasti objavile su video-snimak na kome je zabeležen snažan udara tankera u fregatu „Helge Ingstad“, ​​tokom vojnih manevara NATO-a krajem 2018. godine.

Uprkos snažnom udaru, niko nije ozbiljnije povređen, a samo sedam mornara na vojnom brodu je zadobilo lakše povrede.

Šteta nanesena tankeru „Sola“, koji je plovio pod malteškom zastavom, nije bila velika.

Međutim, isto se ne može reći za „Helge Ingstad“, jedan od najskupljih brodova norveške flote. Koštao je milijardu evra. Zbog pretrpljene štete brod je potonuo.

Potom je norveška vojska uspela da ga transportuje u mornaričku bazu „Hakonsvern“, gde je utvrđeno da bi sanacija trajala isto vreme koliko bi trebalo da se izradi nova fregata, kao i da će cena popravke biti veća. Tako je odlučeno da se brod povuče iz flote.

Prema preliminarnom izveštaju agencije odgovorne za istraživanje uzroka nesreće, jedan od glavnih razloga bio je nedostatak iskustva posade koja je bila zadužena za fregatu. Takođe, utvrđeno je da nije bio uključen automatski transponder za identifikaciju na brodu „Helge Ingstad“, što je otežalo njegovo uočavanje na radarskim ekranima.

Utvrđeno je i da je posada tankera ostavila osvetljenje palube broda, što je otežalo prepoznavanje njegovih navigacijskih svetala i lokacije. Takođe se ističe i spora reakcija tankerske posade, koja je trajala predugo da bi upozorila fregatu na udar.

U izveštaju se navodi da su operateri centra za pomorski saobraćaj, koji su odgovorni za kontrolu kretanja brodova u njihovoj zoni odgovornosti, nepravilno rukovodili situacijom i da su mogli da izbegnu incident.

Vlada Norveške razmotrila je mogućnost da su teške posledice uticaja na fregatu nastale zbog grešaka u njenom dizajnu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala