Bugarska odgovara Makronu: Nismo ljudi drugog reda

© Fotolia / AdonskyParlament u Bugarskoj, Sofija
Parlament u Bugarskoj, Sofija - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Stanovništvo istočne Evrope ne može se smatrati ljudima drugog reda, izjavio je ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov, komentarišući reči predsednika Francuske Emanuela Makrona da on više voli migrante iz Afrike, nego ukrajinske i bugarske bande.

„Čak i Ukrajinci koji nisu članovi EU — normalni, obrazovani ljudi, sada su Evropljani. Ne može se govoriti da ti ne želiš (da nas vidiš), ili Ukrajince, ili Rumune“, izjavio je Karakačanov Bugarskoj državnoj televiziji (BNT).

Makron treba da poseti kvart Pariza gde žive migranti o kojima on govori, smatra Karakačanov.

„On treba da se prošeta kvartovima Pariza gde žive migranti iz Crne Afrike koji su došli pre nekoliko godina: kakvu su diktaturu tamo uspostavili, pošto tamo nema državne vlasti i policije, a zatim da govori o različitim bandama i kanalima“, izjavio je on.

Ministar je takođe izrazio neslaganje sa Makronom povodom „smrti mozga“ NATO-a. Prema rečima Karakačanova, razlog za takve reči je neslaganje sa pogledima SAD i nekih evropskih država u vezi sa vojnim rashodima, kao i različite ekonomske interese.

Neke članice EU nastavljaju da „pokazuju palcem“ na države Istočne Evrope, dok problemi sa korupcijom osećaju i druge države saveza i takođe im je potreban monitoring.

„Zar ne treba da vodimo monitoring u Italiji i Francuskoj? Zar tamo nema korupcije? Tamo su braća ili otac i sin — jedan ministar, drugi poslanik, tamo zapošljavaju svoje žene. Tamo, naravno, nema problema. Samo su problemi u Istočnoj Evropi — oni su loši, na njih treba uprti prstom. Sa tim se ne slažem“, izjavio je ministar.

Karakačanov se dotakao i pitanja povećanja rashoda na odbranu u Bugarskoj. Po njegovim rečima, treću godina zaredom ovaj pokazatelj se povećava, a 2020. godine budžet će se povećati skoro za milijardu evra ako parlament glasa „za“.

„To povećanje se dešava ne samo zato što je Vlada donela odluku da podigne na 2 procenta BDP (vojne rashode), u skladu sa zahtevima NATO-a, već i zato što je poslednjih 30 godina odbrana bila potcenjivana“, izjavio je on.

Podsetimo, ranije je premijer Bojko Borisov izjavio da su zahvaljujući kupovini F-16 rashodi za odbranu povećani u 2019. godini skoro za 3 odsto BDP-a.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala