Vučić: Tači Makronu nije rekao šta stvarno misli

© AFP 2022 / LUDOVIC MARINPredsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Francuske Emanuel Makron u Parizu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Francuske Emanuel Makron u Parizu - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da Hašim Tači predsedniku Francuske Emanuelu Makronu nije rekao šta stvarno misli.

Vučić, zamoljen da prokomentariše izjavu Tačija da je preneo Makronu da je Priština za mirovni sporazum sa Beogradom, rekao da je to čuo od njega pre dve ili tri godine.

„Spreman je za mirovni sporazum u kojem bi mi priznali nezavisno Kosovo. To je kao da ja izađem i kažem da sam spreman za fantastičan sporazum sa EU i da nam prebace 15 milijardi evra, a da ćemo mi priznati da EU nije ništa pogrešila u proteklih 18 godina. On to kaže kao da treba da budemo srećni da nas priznaju. Koga ćete da priznate, šta pričate? Mi smo priznata zemlja u UN, pa nama tvoje priznanje ne treba“, poručio je on.

Vučić je rekao da nema problem kada razgovara sa nekim ko je realan i racionalan, a da je Tači Makronu rekao samo ono što voli da čuje.

„Nije rekao što stvarno to misli. Mi kada se vidimo kažemo jedan drugom ’dobar dan, kako ste, laku noć‘, ’što ste uradili ovo ili ono‘. Ono što smo nekada imali da se viđamo jednom nedeljno, pa i mesečno, više od godinu dana nema, osim što se vidimo na međunarodnim konferencijama, gde usput ja njemu kažem ’nemojte da izmišljate gluposti oko trovanja‘, a on meni nešto slično, i to je to“, preneo je on dodajući da nema nikakvog pomaka, niti razgovora ni iza zatvorenih vrata.

Vučić je kazao da mu je Makron rekao da bi želeo da Evropa posreduje i dođe do rešenja oko kosovskog problema.

Srdačan, dobar, otvoren i prijateljski razgovor

Vučić je izjavio da je u Parizu imao „veoma srdačan, dobar, otvoren i prijateljski razgovor“ sa šefom francuske države Emanuelom Makronom.

Emanuel Makron je, prema Vučićevim rečima, želeo najpre da čuje predsednika Srbije, a on je, kako je istakao, rekao da bismo želeli jasno da nam se kaže šta možemo da očekujemo i čemu možemo da se nadamo u budućnosti kada je reč o evropskim integracijama.

Vučić je u izjavi novinarima rekao da je izložio Makronu detalje inicijative sa Severnom Makedonijom i Albanijom o „mini Šengenu“.

Makron ga je pitao da li očekuje i druge zemlje regiona u toj inicijativi, a Vučić mu je preneo da se nada tome.

Vučić je uveren da će Makron i javno podržati tu inicijativu.

© Foto : INSTAGRAM - BUDUCNOST SRBIJEAleksandar Vučić i Emanuel Makron
Vučić: Tači Makronu nije rekao šta stvarno misli - Sputnik Srbija
Aleksandar Vučić i Emanuel Makron

Preneo je da je večeru koju je Makron ranije priredio za učesnike Pariskog foruma o miru iskoristio da obavi razgovore sa mnogim zvaničnicima iz različitih delova sveta, kao i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, sa kojim je razgovarao, pre svega, o Kosovu.

„Najpre sam bio na svečanoj večeri koju je Makron organizovao za sve goste Foruma mira, na kojoj su bili gotovo svi iz regiona. Video sam Komšića iz BiH, Pendarovskog iz Severne Makedonije a video sam i Tačija. Ja sam pre svega imao mnogo dobrih razgovora sa prijateljima iz Konga, Jermenije, Nigera i mnogim drugim afričkim i azijskim prijateljima. Razgovarali smo ne samo o podršci teritorijalnom integritetu Srbije, već i o saradnji i povećanju trgovinske razmene. Pričao sam dugo i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom o situaciji na Kosovu“, preneo je Vučić, dodajući da je sat i po, koliko je trajala večera, iskoristio da obavi razgovore s ljudima iz različitih delova sveta.

Potom je, kako je dodao, imao dug bilateralni sastanak s Makronom, koji je prekinut samo zbog telefonskog poziva američkog predsednika Donalda Trampa.

Razgovor u tri dela 

Taj razgovor Vučić je podelio u tri dela. Prvi, kako je ukazao, ticao se sveukupne budućnosti Evrope i šta mi možemo da očekujemo.

„Reč koju sam koristio u tome je bila ’jasnoća‘, šta možemo da očekujemo i čemu da se nadamo u bdućnosti“, kazao je Vučić.

On je ukazao da se Srbija od 2000. godine nalazi na evropskom putu.

„2003. smo ušli u kampanju, posebno posle smrti Zorana Đinđića, prema kojoj je trebalo da uđemo u EU 2007. godine, a iz političkih razloga pustili su Bugarsku i Rumuniju, iako nisu bile spremne. Danas je 2019. godina i iako smo otvorili pristupne pregovore pre šest godina i otvaramo godišnje po dva, iako smo spremni za četiri poglavlja, promenjena su pravila koja se odnose na nas. A to je da u svakom trenutku mogu kroz poglavlja 23 i 24 da vas ograničavaju. Imaju mogućnost suspenzije i reverzibiliteta, ali to ne koriste. Ovako vas ostave da se nadate brzom napretku“, objasnio je Vučić.

U drugom delu razgovora zatražio je podršku Makrona regionalnoj inicijativi Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

„Molio sam Makrona za podršku i uveren sam da ćemo je dobiti javno, jer je inicijativa zasnovana na četiri važne slobode koje promoviše EU, a koje su univerzalne. Pokazao sam i šta je je ocenila Svetska banka. Dobili smo zvanični podatak Svetske banke da bi, ako bismo u inicijativi imali zapadnobalkansku šestorku, zajednička ušteda iznosila 3,5 milijardi evra, a samo za Srbiju 1,5 milijardi. On me je pitao ’planiraš li i očekuješ li i druge‘, a ja sam odgovorio ’nadamo se‘“, preneo je Vučić.

On je istakao da se radi o ogromnoj uštedi i da 1,5 milijardi evra za Srbiju znači deset odsto povećanja penzija i 16 odsto povećanja plata odmah.

Makron veruje da je moguć kompromis

Treći deo razgovora ticao se odnosa Prištinom.

„Evropa čeka formiranje vlade u Prištini. Verujem da će potom pozvati i jedne i druge da se razgovara i pronađe neki kompromis. Nisam siguran da će biti lako, ali Makron veruje u ono o čemu smo govorili u Beogradu, a to je da je moguće naći kompromisno rešenje“, naglasio je on.

Takođe, kako dodaje, razgovarali su i o nekim drugim temama.

Tako je preneo Makronu da Srbija nema problema s njegovom otvorenošću i da njegovi intervjui ne smetaju.

„Bolje da stvari raščistimo ranije nego kasnije. Bolje da znamo na čemu smo, nego da se lažemo“, rekao je Vučić.

On je ukazao da ma šta pričali ekstremni nacionalisti, ne možemo lako da preživimo bez EU, ne zbog pomoći koju dobijamo, već zato što je naša privreda oslonjena na Uniju.

S druge strane, kako kaže, po prvi put se dešava da raste broj onih koji su direktno protiv EU i da je broj protivnika i pristalica gotovo izjednačen.

Za to, podvlači, ne može samo Srbija biti kriva, te da EU mora razmisliti koliko je doprinela svemu tome nejasnim porukama.

Ukazao je da je i Makronu rekao da kada pita da li EU može da garantuje da će Srbija ako reši problem Kosova i neke druge ući u EU 2025. godine, na to nije dobijao nikakav odgovor.

„Oni su sami dali rok. Želimo da znamo kada i šta, kako bismo mogli narodu da kažemo“, istakao je on.

Vučić je ukazao da o zaključcima razgovora koji su bili konkretni i dobri, ne može da govori, ali je naveo da Makron odlično razume situaciju.

„Nastavili bismo mi još da pričamo da ga nije Tramp zvao. Sat vremena imati bilateralni razgovor s Makronom posle večere je ogromna čast za našu zemlju. Srećan sam što mogu da predstavljam tako dobru i vrednu zemlju. Makron nas je odveo u posebnu salu ’Pikaso‘, gde uvek obavlja bilateralne razgovore, a ne negde usput na marginama, kako s nekim drugima to radi“, preneo je on.

Istakao je da su dogovorili da do decembra obave veliki telefonski razgovor posle formiranja vlade u Prištini, da bi Makron čuo njegovo mišljenje i da isplaniraju susret u januaru.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala