Vučić: Nema više jedan šerif u svetu

© AP Photo / Darko VojinovicAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, sumirajući boravak u Parizu, da je njegov utisak da značaj multilateralizma raste. Male zemlje osećaju se sve slobodnije i nezavisnije i donose odluke u skladu sa svojim interesima, jer više ne postoji jedan šerif u svetu, istakao je Vučić.

Poslednjeg dana posete Parizu predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na 40. zasedanju Generalne konferencije Uneska govorio o pritiscima da se srpsko nasleđe na Kosovu i Metohiji preda nekom drugom i o neophodnosti da se zaštiti.

„Ukazao sam na to kolika je ugroženost naših najvažnijih manastira, pre svega, južno od Ibra, od Pećke patrijaršije, Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, Manastira Dečani i Manastira Gračanica, do toga da se ruše srpska groblja i da ta opasnost uvek postoji i zahvalio sam se Unesku na svoj podršci koju su nam pružili“, rekao je Vučić za RTS.

Kaže da su u Parizu napravljeni dobri kontakti

„Ako smem da kažem — teško da će Kosovo moći da postane deo Uneska, ni danas, ni sledeće godine. Mislim da smo, i kroz budžetska pitanja i ključna politička pitanja, ovde uspeli da napravimo jednu dobru osnovu za sigurnu i čvrstu poziciju Srbije“, rekao je predsednik.

Govoreći o pitanju multilateralizma, Vučić je rekao da je to jedna popularna reč o kojoj se mnogo govori.

„Ima onih koji su za, poput Emanuela Makrona, koji je ceo svoj intervju ’Ekonomistu‘ posvetio multilateralizmu i snaženju Evrope, kao globalnom političkom igraču, pri čemu se razlikuju izjave — Makron smatra da Evropa mora da ima svoju armiju, da bi bila globalni politički igrač“, rekao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, drugi deo Evrope ili veći deo Evrope se oslanja na NATO.

„Ono što je za nas, kao relativno malu zemlju, važno, po svojoj teritoriji i broju stanovnika, je da značaj multilateralizma raste, da se male zemlje osećaju sve slobodnije i nezavisnije i da donose odluke u skladu sa svojim interesima, jer više ne postoji jedan šerif u svetu“, rekao je Vučić.

„To je tema u Parizu i svuda u svetu i čini mi se da dobro plivamo u tim vodama“, istakao je predsednik Srbije.

Predsednik Vučić 12. novembra nije učestvovao u panelu Uneska, zbog vanrednog poziva na sastanak sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

„Ne možete u takvim stvarima da čujete mnogo šta novo. Sve što radite i sve što se mučite, radite da taktički za milimetar pomerate, kao ljudi koji znaju kako ide američki fudbal, jardu po jardu, da pomerate unapred. Ne možete vi sa jednog na drugi kraj terena, osim izuzetnim potezom, to se retko dešava“, kaže Vučić.

Bezbroj tehničkih detalja, ali o suštini — veoma malo

Ističe da je potrebno mnogo dobre taktike da bismo se malo pomerili, posebno u ovako teškim pitanjima, kao što je pitanje Kosova i Metohija.

„Francuska i Evropa hoće dominantnu ulogu, a na izvestan način, to želi i Amerika, ali ono što još nisam video to je suština“, rekao je Vučić i dodao da je čuo bezbroj tehničkih detalja, ali o suštini — malo.

Ističe da je Tačiju pred Makronom rekao da Priština nije ispunila svoje obaveze ni od ranije, što je Tači negirao.

„Ja vam sad kažem da će teško ispuniti bilo šta u budućnosti“, ukazao je srpski predsednik Makronu, na šta je on rekao: „To ćemo da vidimo“.

Zahvalio je Makronu na njegovom angažmanu i trudu i rekao da je prvi razgovor koji su imali bio veoma značajan, jer govori o bilateralnim odnosima i o njegovom poštovanju prema Srbiji.

„Na tome — kapa dole“, rekao je Vučić.

Sutra o odluci o odlasku u Zagreb

Na pitanje da li ide u Zagreb na sednicu Evropske narodne partije, predsednik je rekao da je odluku doneo, ali da će je saopštiti sutra.

„Za mene je važno da ostavimo prostor za izgradnju dobrih bilateralnih odnosa, ali mi ne pada na pamet da se pokunjim ili spuštam glavu pred nekim, a da za to nema razloga, jer ja predstavljam slobodarsku zemlju, ponosan narod i predstavljam narod koji ni od koga nije zaslužio ni packe, niti da spušta ili sklanja pogled u stranu“, rekao je Vučić.

„Moja odluka biće dobro obrazložena, sutra ću razgovarati i sa šefom Evropske narodne partije Žozefom Dolom, kojem ću prvo saopštiti, a onda celokupnoj javnosti“, rekao je predsednik Srbije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala