Ovaj crv je najglasnija morska životinja — glasniji je od aviona /video/

© YouTube/Science MagazineCrvi leocratides kimuraorum koji su najbučnija stvorenja u moru
Crvi leocratides kimuraorum koji su najbučnija stvorenja u moru - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegram
Ova ljigava bića puna agresije duga su tek 29 milimetara, ali proizvode zvuk od neverovatnih 157 decibela. Zato i jesu najglasnije životinje koje žive u moru.

„Borbe ustima“ zvuče kao jedna od čudnih metafora u borilačkim sportovima ili pak žestok slučaj francuskog poljupca, ali naučnici zapravo taj izraz koriste kako bi opisali „bitke“ između sićušnih crva koji žive kraj obale Japana.

Poznati i kao Leocratides kimuraorum ova ljigava bića puna agresije duga su tek 29 milimetara, a bore se tako što se međusobno udaraju u glavu otvorenim ustima, prenosi „Ekspres“ pisanje sajta „Grandž“.

Kada dođe do kolizije — nastaje jedan od najglasnijih zvukova ikada zabeležen u okeanu. Iako će većini ljudi na pamet pasti zvuk sličan vrisku, zapravo je reč o glasnom „popu“ koji proizvodi neverovatnih 157 decibela.

Poređenja radi, jednaku jačinu zvuka proizvodi poletanje mlaznjaka na visini od 25 metara.

Ipak, stručnjacima koji su stajali pored cisterni s vodom gde su crvi ratovali, taj je zvuk pre ličio na pucketanje prstima. I dalje je to apsurdno glasno, s obzirom na činjenicu da je zvuk morao da putuje kroz vodu i staklo cisterne.

Najglasnija tri centimetra mesa na svetu

Kada je borbu japanskih morskih crva čuo morski biolog Ričard Palmer, nije mogao da poveruje svojim ušima.

„Biomehanika koja životinjama to omogućava je koliko zagonetna, toliko i izvanredna. Kad sam prvi put video njihove video i audio snimke, oči su mi gotovo iskočile iz glave jer je to bilo toliko neočekivano“, kaže Palmer.

Snimak mu je poslao Rytaro Goto, japanski naučnik koji ga je zamolio da mu pomogne da shvati kako su ovi beskičmenjaci sposobni da proizvedu tako glasne zvuke.

Crvi su prvi put otkriveni u ispupčenim staklenim morskim sunđerima sličnim prstima prikupljenim kraj obale Japana tokom ekspedicije 2017. godine.

Isao Hirabajaši prvi je čuo zvuk kad je pošiljka novootkrivene vrste dovedena u morski park Kušimoto, gde je bio kustos. Zajedno s Gotom, profesorom morske biologije sa Univerziteta u Kjotu, zabeležio je misteriozne zvuke i otkrio da su ih napravili crvi.

Palmer i njegovi japanski saradnici su u novoj studiji za „Karent biolodži“ objasnili kako su zvuci pucanja zapravo način na koji se crvi štite. Kad se postave blizu jedan drugom, crvi se međusobno približavaju otvorenih usta i škljocnu — ponašanje koje su istraživači opisali kao „borbu ustima“.

Kao da usisavaju smuti

Naučnici spekulišu kako taj glasan „pop“ može da bude i način njihove komunikacije.

Mnoge životinje koje žive u vodi, uključujući sisare, ribe, insekte i rakove, stvaraju buku, ali ovo je prvi put da se pokazalo da to čine beskičmenjaci mekog tela. Veruje se da zvuci potiču iz „kavitacijskih mehurića“ koje generiše složen skup mišića u ždrelu crva.

Pravi je izazov bio shvatiti kako životinja poput crva — koji je u osnovi šuplja, mišićava cev — može da stvara tako glasne zvuke.

„To je poput pokušaja usisavanja smutija kroz papirnu slamku. Ali, u pitanju je neverovatno zanimljiva životinja s prilično neočekivanim ponašanjem“, dodao je Palmer.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala